Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΖΗΤΑ Η ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

 

Με επιστολή η οποία απεστάλη νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η ελληνική κυβέρνηση αιτείται νέου δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νωρίτερα, είχε παγώσει η άφιξη της αντιπροσώπου του ΔΝΤ ενώ ήταν προγραμματισμένο να άρχιζαν από το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις αφού ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για τις 20 Αυγούστου.

Ειδικότερα, με την τρόικα να είναι πλέον... κουαρτέτο, καθώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συμμετέχει στη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το 3ετες πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τη νέα εμπλοκή η οποία δημιουργήθηκε όταν η Αθήνα δεν απέστειλε ξεχωριστή επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητώντας επισήμως την επιστροφή των στελεχών του στην Αθήνα αλλά κοινή σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς. 

Ως αποτέλεσμα, πάγωσε η άφιξη της Ντέλια Βελκουλέσκου, της αντιπροσώπου του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και οι αφίξεις των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οδηγήθηκαν προς μετάθεση... Το αίτημα τελικώς εστάλη με το Μαξίμου να ελπίζει να ξεμπλοκάρει το συντομότερο δυνατόν η άφιξη των εκπροσώπων, αφού η συμφωνία και η σύνταξη του τελικού κειμένου θα πρέπει να κλείσουν έως τις 12 Αυγούστου - οκτώ ημέρες δηλαδή πριν την αποπληρωμή ομολόγου που διακρατά η ΕΚΤ ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις να έχουν ψηφιστεί ήδη την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ θα πρέπει να γίνουν δεκτά και από τα απαραίτητα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «με βάση τα παραπάνω και με στόχο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις, έχουμε αιτηθεί μίας νέας τριετούς δανειακής σύμβασης, η οποία έχει ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτή, και οι όροι της οποίας είναι σήμερα υπό διαπραγμάτευση».

«Ως εκ τούτου, και κατ’ εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου 2015, σας ενημερώνουμε ότι αιτούμεθα μίας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προσδοκούμε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο», καταλήγει στην επιστολή ο υπουργός Οικονομικών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου