Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ ΣΟΪΜΠΛΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!

 

Αντιδράσεις ακόμα και στη Γερμανία για το έγγραφο που διέρρευσε με σχέδιο Grexit! «Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών.

Τραγικό να "πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο"» έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung για διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:

«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα FAS, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιθυμεί η Ελλάδα να βγει προσωρινά από την Ευρωζώνη για πέντε χρόνια λαμβάνοντας ανθρωπιστική βοήθεια για να διαχειριστεί την κατάσταση.

Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προβεί σε σχόλια. Παράλληλα, αναφέρεται ότι το σχετικό paper υποστηρίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν σημαντικούς τομείς μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ έχει προτείνει δύο επιλογές: Η μία είναι η βελτίωση των υπαρχουσών προτάσεων, και η διάθεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ προς πώληση για την αποπληρωμή χρεών. Η άλλη είναι το «time out»: η Ελλάδα βγαίνει από τη νομισματική ένωση για πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέους της. Θα παραμείνει μέλος της Ε.Ε> και θα λάβει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια με στόχο την ανάπτυξη.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε προσήλθε στο Eurogroup δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη των συνομιλιών προκειμένου να κάνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Στις αποσκευές του είχε το συγκεκριμένο κείμενο θέσεων.

«Σύμφωνα με την προδημοσίευση της FAS υπάρχουν δύο δυνατότητες κατά τον Β. Σοιμπλε. Από τη μια μεριά η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε ταχύτατες βελτιώσεις στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεών της ή από την άλλη, θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για ένα διάστημα 5 χρόνων.

Σύμφωνα με το κείμενο Σόιμπλε, στις ελληνικές προτάσεις λείπουν ακόμη κεντρικοί τομείς μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας καθώς και για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα μέσω του EMΣ διάρκειας 3 χρόνων».

Το AFP αναφέρει ότι έχει στα χέρια του το επίμαχο έγγραφο. Όπως αναφέρεται σχετικά (επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή), πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει προσωρινό πενταετές Grexit εάν δεν βελτιωθούν οι προτάσεις. «Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο, δεν κυκλοφόρησε στη συνεδρίαση του Eurogroup» σημειώνεται, προσθέτοντας τους προαναφερθέντες δύο όρους (βελτίωση των προτάσεων ή προσωρινό Grexit).

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τους εν λόγω ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για έγγραφο που ο κ. Σόιμπλε είχε μαζί του, αλλά δεν κατέθεσε- και ότι στην ουσία επρόκειτο για μπλόφα. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως δημοσιογράφος της Die Zeit αναφέρει ότι o επικεφαλής του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) τόνισε ότι το εν λόγω έγγραφο δεν αποτελεί τη γερμανική θέση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου