Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ

 

Με στόχο η κυβερνητική πλειοψηφία στην ψηφοφορία της Τετάρτης για το δεύτερο προαπαιτούμενο νομοσχέδιο να μην πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων κινείται το Μαξίμου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία δύσκολη ψηφοφορία που αποκτά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – έως και εκλογές άμεσα.

Στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης είναι:

α) η εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. τη Δευτέρα που θα βγάλει την χώρα από «τα κόκκινα» των διεθνών οργανισμών και το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας και,

β) το άνοιγμα των τραπεζών που θα ηρεμήσει την κοινωνία.

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» προσανατολίζεται να ζητήσει συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άμεσα επιδιώκει την σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θεωρεί πλέον πως έχει την πλειοψηφία του οργάνου. Ουσιαστικά δίνει μία μάχη στο εσωτερικό του κόμματος, ώστε με τις αποφάσεις του να ορίσει την πολιτική της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης που εν γνώσει του Μαξίμου επιχειρούν να στήσουν «γέφυρες» και να συνταχθεί ένας οδικός χάρτης εξόδου του κόμματος από την κρίση. Σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία για να καθορίσει τι θα γίνει στο κόμμα και ποια θα είναι η μορφή του εσωκομματικού διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου δεν θέλει ο εσωκομματικός διάλογος να εμποδίσει την πρόοδο του κυβερνητικού έργου. Ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά ανοιχτά μέτωπα (οικονομικά, εθνικά, πολιτικά, εσωκομματικά).
  
Η τακτική του ήταν να λύσει ή να δρομολογήσει την λύση κάθε προβλήματος ανάλογα με την σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του. Πρώτα να υπάρξει συμφωνία, μετά να ψηφιστεί από τη Βουλή, στη συνέχεια να λυθεί το κυβερνητικό πρόβλημα (με τον ανασχηματισμό) κ.λπ. Αυτό που θέλει να κάνει τώρα είναι να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για το δάνειο για τη χρηματοδότηση από τον ESM που θα τελειώσει 15-20 Αυγούστου.

Στο ενδιάμεσο θα πρέπει να προσδιορίσει τι εννοεί όταν λέει πως «οι 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν δεν ανήκουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αλλά με γνώμονα η κυβέρνηση να μην πέσει κάτω από τους 120. Γι’ αυτό αφήνει ανοικτό το θέμα των εκλογών, αλλά χωρίς σαφή χρονικό ορίζοντα.

Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή (όταν την ολοκληρώσει…) να αποκτήσει λαϊκή νομιμοποίηση. Για το Μαξίμου η προσφορότερη περίοδος θα ήταν τα μέσα του φθινοπώρου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος και θα έρχονται οι εκλογές στην Ισπανία.

Μετά τον ανασχηματισμό, βγάζοντας έκτος κυβέρνησης τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, όσους δηλαδή καταψήφισαν τα μέτρα κατά την ψηφοφορία της 15ης Ιουλίου, στο Μαξίμου βάζουν μπροστά τις μηχανές ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, μέσα σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, οι διαπραγματεύσεις για το νέο Μνημόνιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εγκριθεί το νέο δάνειο από το ελληνικό αλλά και τα άλλα κοινοβούλια των κρατών μελών και να καταβληθεί η πρώτη δόση.

Ημερομηνία σταθμός για την καταβολή της πρώτης δόση θα πρέπει να είναι η 20η Αυγούστου, τότε δηλαδή που θα πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει τυχών αθέτησή της πληρωμής του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, τα 5 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων, θα χρεωθούν στο δάνειο του νέου προγράμματος για το οποίο θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 20 Ιουλίου οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις. Έτσι, σε συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει να καταρτιστεί ένα λεπτομερές μεταρρυθμιστικό μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα του οποίου η έκταση εκτιμάται σε 180 σελίδες και το οποίο θα περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται:

-Συνταξιοδοτικό
-Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
-Συλλογικές διαπραγματεύσεις
-Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα
-Ταμείο για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
-να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Ως προς το τελευταίο να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια για την κατάρτιση προγράμματος, ενώ την Τετάρτη έρχονται στη Βουλή τα υπόλοιπα για προαπαιτούμενα. Για το Μαξίμου, βασικός στόχος είναι να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα από τουλάχιστον 120 βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Τα προαπαιτούμενα είναι:

-Ο κώδικας Πολιτικής Δικονομίας
-Η μεταφορά στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών (πρόβλεψη για συμμετοχή σε bail-in στο κόστος εξυγίανσης μετοχών).
-Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των αγροτών στο 26%.

Χρέος: Επίσης το θέμα το χρέους είναι κρίσιμο, καθώς εν πολλοίς η συζήτησή του θα εξαρτηθεί από την πρώτη αξιολόγηση υλοποίησης του Μνημονίου από τους θεσμούς. Αυτή εκτιμάται ότι θα γίνει το νωρίτερο τον Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα εμπλακεί σε εκλογές - κατά τα σενάρια που κυκλοφορούν - οι πιθανότητες της εφαρμογής του Μνημονίου είναι μηδενικές και άρα και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Εκταμιεύονται τη Δευτέρα τα 7,16 δισ. ευρώ από τον EFSM: Τη Δευτέρα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος τα 7,16 δισ. ευρώ που θα απελευθερωθούν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), στο πλαίσιο της απόφασης για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης οικονομικής βοήθεια προς την Ελλάδα.

Το δάνειο-γέφυρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 4,2 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει τη Δευτέρα, αλλά και τις δόσεις προς το ΔΝΤ που εκκρεμούν από τον Ιούνιο, μέχρις ότου η χώρα θα αρχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου