Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

 

Deutsche Bank: Πιθανότερα το Grexit ή νέα συμφωνία με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για τέσσερα πιθανά σενάρια μετά το ηχηρό «όχι» στο δημοψήφισμα κάνει λόγο η Deutsche Bank, η οποία θεωρεί ότι ένα Grexit δεν είναι διόλου απίθανο.

Σενάριο 1ο: Η ευρωζώνη και οι δανειστές θα προσφέρουν στην Ελλάδα μια συμφωνία. Με καλύτερους όρους. Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, αυτό είναι το πιο απίθανο σενάριο.

Σενάριο 2ο: Η Ελλάδα χρεοκοπεί και επίσημα αλλά παραμένει στην ευρωζώνη. Οι Ευρωπαίοι ανακεφαλαιοποιούν τις ελληνικές τράπεζες αλλά η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί εγχώριους πόρους για να καλύψει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας.

Σενάριο 3ο: Το υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος από τις κλειστές τράπεζες οδηγεί στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και σε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Η Deutsche Bank τονίζει ότι είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

Σενάριο 4ο: Ελλάδα και δανειστές δεν καταλήγουν σε συμφωνία και ακολουθεί το Grexit. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει τις ίδιες πιθανότητες με το 3ο σενάριο.

Επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο είχε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μετά από την καθαρή επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και φαίνεται πως η διαπραγμάτευση μπαίνει και πάλι σε τροχιά.

Ο κ. Τσίπρας και η κα Μέρκελ συμφώνησαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες.

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά θα βασίζονται στις αναθεωρημένες προτάσεις Γιούνκερ, όπως αναφέρεται και στην πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα, όταν και αιτήθηκε νέου προγράμματος διάσωσης από τον ESM, διάρκειας δύο ετών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου