Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΤΟ «ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΧΝΑ ΤΟ» ΣΤΟ «ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΚΑΝΤΟ»

 

Οι υπουργοί Οικονομικών στην Ελλάδα αλλάζουν τακτικά,  ο Σόιμπλε μένει ακλόνητος. Υποτίθεται ότι το μυριόστομο ελληνικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, «επικό και μεγαλειώδες», κατά τον Γιάννη Βαρουφάκη, αποτέλεσε  κόλαφο για τον ανάλγητο Γερμανό και μια σημαντική ενίσχυση για τον δικό μας ομόλογό του.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Το «επικό» ΟΧΙ οδήγησε τον Βαρουφάκη στην έξοδο και τον Σόιμπλε να συμβουλεύει τον διαδοχό του Ευκλείδη Τσακαλώτο τι να κάνει. Ας θυμηθούμε. Πριν από περίπου δυο χρόνια, η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν του ΔΝΤ πίεζαν τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να  ζητήσει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Στουρνάρας δεν το έκανε, γιατί ήξερε ότι δεν το αποδεχόταν κάποιος ισχυρότερος, η Γερμανία. Ο ίδιος το αποκάλυψε αργότερα και έκτοτε έμεινε η παροιμιώδης  φράση του Σόιμπλε «Γιάννη, ξέχνα το». Γι’ αυτήν τη φράση ο Στουρνάρας επικρίθηκε και λοιδορήθηκε ουκ ολίγες φορές από τον Αλέξη Τσίπρα και σχεδόν όλους τους ΣΥΡΙΖΑίους. Ήταν η φράση που αποδείκνυε την «υποτέλεια» του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Στουρνάρα. Ήταν η φράση-έμβλημα για όλους τους φιλοκυβερνητικούς παπαγάλους στα μέσα ενημέρωσης.

Όμως, όπως συμβαίνει πάντα, ο καιρός έχει γυρίσματα. Την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ πήγε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκεί τον περίμενε ο Σόιμπλε και, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, τον συμβούλεψε να περάσει επειγόντως ένα μέτρο από τη Βουλή, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εταίρων, που είχε χαθεί με τις διαλέξεις του Βαρουφάκη. «Ευκλείδη, απλώς κάντο», του είπε ο Σόιμπλε.

Και πριν Σόιμπλε φωνήσαι, ο Ευκλείδης το έκανε. Ολο το πακέτο της ελληνικής πρότασης πάει επειγόντως στη Βουλή για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες, όπως και τα  μέχρι τώρα ψηφισθέντα Μνημόνια. Προς δόξαν των διαβεβαιώσεων της ατέγκτου προέδρου Ζωής  ότι «αυτή η  Βουλή δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο» (εδώ κλαίνε) και ότι καταργούνται οι κατεπείγουσες συζητήσεις και ψηφοφορίες (εδώ γελάνε).

Για να μην υπάρχει παρανόηση: πολύ καλά έκανε ο Τσακαλώτος που αποδέχτηκε τη συμβουλή του Σόιμπλε και εν συνεχεία έπεισε τον Τσίπρα και τους συναδέλφους του υπουργούς ότι έπρεπε κάτι να ψηφιστεί επειγόντως από τη Βουλή, για να πιστέψουν και οι δανειστές ότι πλέον δεν μπλοφάρουν και να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης. Αν με αυτή τη μέθοδο επιτευχθεί η συμφωνία και αποτραπεί η καταστροφική έξοδος, καλώς γίνεται.

Οι λογικοί άνθρωποι από όλες τις πλευρές δεν θα λοιδορήσουν τον Τσακαλώτο και τον Τσίπρα για τη σημερινή εντολή  Σόιμπλε «Ευκλείδη,  κάντο». Κι ας λοιδορούσαν οι ανόητοι του ΣΥΡΙΖΑ τους προκατόχους τους για την άλλη εντολή του Σόιμπλε «Γιάννη, ξέχνα το». Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύθηκε με μαξιμαλισμούς,  με λοιδορίες των πολιτικών του αντιπάλων και με υποσχέσεις που συνιστούσαν εξαπάτηση των ψηφοφόρων. Τώρα τα βρίσκει  όλα μπροστά του. Κι είμαστε ακόμα στη  αρχή.

Τώρα θα καταλάβουν την αξία της ρήσης του Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να ξεγελάς τους πάντες για λίγο καιρό, τους λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς τους πάντες για πάντα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου