Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

CNN: "ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΜΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

 

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας στην ιστορία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα αναμένεται να μην πληρώσει τα 1,5 δις. ευρώ του ΔΝΤ την Τρίτη, αν και αυτή η αθέτηση πληρωμών δεν είναι ικανή να την βάλει στην κατηγορία των ρεκόρ κρατικών χρεοκοπιών. 

Ωστόσο, σημειώνει ότι τελικά η Ελλάδα μπορεί να κηρύξει πτώχευση σε ολόκληρο το ποσό των 323 δις. ευρώ. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, σημειώνει το πρακτορείο παραπέμποντας στην αναδιάρθρωση χρέους (PSI) ύψους  138 δισ. ευρώ το 2012. Αλλά τότε, η Ελλάδα διασώθηκε γρήγορα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί σήμερα.

Η τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας το 2012 ξεπέρασε σε μέγεθος την χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001, όταν η χώρα της Νοτίου Αφρικής αθέτησε αποπληρωμή  95 δις. δολαρίων. Και ενώ υπάρχουν παραλληλισμοί ανάμεσα στις δύο χρεοκοπίες, εντούτοις ειδικοί εξηγούν στο CNN πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι χειρότερη.

"Τα πράγματα είναι ήδη τρομερά άσχημα”, σχολίασε η Anna Gelpern, καθηγήτρια στο Georgetown University, ενώ πρόσθεσε "Για πολιτικούς λόγους και λόγους ψυχολογίας της αγοράς, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους… δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να το διευθετήσουν αυτό το θέμα χωρίς να αθετήσουν κάποια πληρωμή”.

Όπως εξηγεί το CNN η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί επισήμως αυτή τη στιγμή. Γενικά το ΔΝΤ δίνει περιθώριο ενός μήνα σε μία χώρα πριν κηρύξει χρεοκοπία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, την 1η Ιουλίου οι αγορές θα θεωρήσουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ, την Γερμανία, την Γαλλία, τις ελληνικές τράπεζες αλλά και αλλού.

Ότι και αν συμβεί στην Ελλάδα, θα είναι πιθανότατα μια μακρά διαδικασία. Η Αργεντινή είναι ακόμα χρεοκοπημένη. Αλλά υπάρχει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, η Ελλάδα έχει τετραπλάσιο χρέος από αυτό της Αργεντινής. Ενώ η χρεοκοπία της Ελλάδας θα είναι η μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία, η Lehman Brothers είχε assets αξίας 600 δις. ευρώ όταν χρεοκόπησε το 2008. 

Όπως αναφέρεται, η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μικρότερη και είναι απίθανο να επιφέρει κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος όπως η Lehman, αλλά θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στον ελληνικό λαό. Η πιθανότητα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή γράφει σε σημερινή του ανάλυση το βρετανικό περιοδικό Economist. 

Η έξοδος θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα αλλά παράλληλα κρύβει κινδύνους για την Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες από την άλλη έχουν πλέον πειστεί ότι η Ελλάδα είναι ένα δυσλειτουργικό κράτος και ότι η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς αυτήν μέσα. Αυτό είναι λάθος γιατί καταρχάς η έξοδος της Ελλάδας θα είναι η απόδειξη ότι ο δρόμος προς το ευρώ δεν είναι μονόδρομος  και ότι το ενιαίο νόμισμα δεν μπορεί να λύσει τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ δανειστή και δανειζόμενου. 

Αν η Ευρώπη δεν αναγνωρίσει ότι το ενιαίο νόμισμα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις σύντομα θα βρει μπροστά της και άλλες «Ελλάδες» σημειώνει ο Economist. H πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι σκληρή. Η χώρα έχει ξεμείνει από χρήμα με την ΕΚΤ να αρνείται να ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες. Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το δόση των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ΕΚΤ εντός του μήνα ακόμη και αυτή η βοήθεια που δίνει τώρα η κεντρική τράπεζα δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί. 

Η κυβέρνηση θα αρχίσει να πληρώνει με υποσχετικές οι οποίες στην ουσία θα γίνουν ένα παράλληλο νόμισμα κάτι που θα φέρει το grexit ακόμη πιο κοντά. Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα χρειάζεται ικανότητες και ευφυΐα κάτι που δεν διαθέτει ο κ. Τσίπρας, συνεχίζει ο Economist. Ωστόσο η νίκη της Αριστεράς παραδέχεται το περιοδικό δεν ήταν τυχαία. Η χώρα έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, η ανεργία είναι στο 25% και για τους νέους στο 50%.  

Ο κ Τσίπρας ήρθε στην εξουσία και οι Έλληνες είχαν πιστέψει ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία της χώρας. Ο κ Τσίπρας διαπραγματεύτηκε ως νόμιμα εκλεγμένος ηγέτης αλλά απέναντι του είχε επίσης νόμιμα εκλεγμένους ηγέτες που δεν είχαν καμία διάθεση να στηρίξουν ένα σύστημα αέναης χρηματοδότησης της Ελλάδας

Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται ένα νέο πρωθυπουργό. Οι σχέσεις των ευρωπαίων με τον Τσίπρα έχουν διαρραγεί και η ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Για να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι από ανάλογες καταστάσεις πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς που θα ενισχύουν τους ανέργους και να διαθέτουν έξτρα κεφάλαια σε χώρες με ύφεση και να αντικαταστήσει τα πακέτα στήριξης με περισσότερη συνυπευθυνότητα στα ρίσκα και στους κινδύνους.

Η ευρωζώνη ξέρει ότι πρέπει να αλλάξει και το δίδαγμα της ελληνικής καταστροφής είναι ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κοινού νομίσματος τώρα. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες σε πολύ χειρότερες κρίσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου