Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ STRESS TESTS ΓΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

 

Το μέλλον των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να κρίνουν τα επερχόμενα stress tests, προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση πριν το τέλος του έτους.

Η νέα ανακεφαλαιοποίηση δημιούργησε ανησυχίες για τον κίνδυνο ενός γενικευμένου οριζόντιου «κουρέματος» καταθέσεων, ωστόσο η εν λόγω προοπτική φαίνεται να μην έχει βάση- σημειώνεται ότι ο νέος νόμος για την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών (περιλαμβάνει bail in) διαθέτει μεταξύ των «εργαλείων» του «κούρεμα», ωστόσο θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2016, τη στιγμή που, όπως προαναφέρθηκε, σκοπός των ευρωπαϊκών αρχών και της ΤτΕ είναι η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2015

Επίσης, σημειώνεται ότι το «κούρεμα» αφορά στις ανασφάλιστες καταθέσεις, δηλαδή ποσά άνω των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ανά πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με αναλυτές ωστόσο, σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι μέτοχοι των τραπεζών, καθώς οι νέες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο (πρακτικά οι μετοχές τους θα χάσουν μεγάλο μέρος της αξίας τους).

Η όλη διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με τα stress tests. Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχει πείσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το «κούρεμα» καταθέσεων για τη διάσωση των τραπεζών, όπως έγινε στην Κύπρο. 

Γενικότερα, αναλυτές, θεσμικοί παράγοντες και τραπεζικοί κύκλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι ο κίνδυνος για bail in έχει απομακρυνθεί και τείνει να εκμηδενιστεί. Πηγές της ΤτΕ, σημειώνεται, εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες θα δημιουργηθούν συνθήκες για την άρση των capital controls, ενισχύοντας την τάση της επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα.

Το ύψος των κεφαλαίων, που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση, όπως προαναφέρθηκε, θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των stress tests. Οι κεφαλαιακές ανάγκες θα υπολογιστούν με βάση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 αυξήθηκαν κατά 5%-10% σε 40 δισ. ευρώ, καθώς και τα σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν 10-12 δισ.

Αλλαγές στα capital controls: Στο μεταξύ, ΤτΕ και κυβέρνηση αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία μετά από εβδομάδες capital controls, με στόχο να βρεθεί «στρόφιγγα» ρευστότητας για επιχειρήσεις και εργαζομένους και να αποφευχθούν ελλείψεις πρώτων υλών και προϊόντων. Η μέθοδος που καλούνται να εφαρμόσουν κυβέρνηση και ΤτΕ είναι η ενεργοποίηση των ίδιων των τραπεζών, που μέσω εσωτερικών επιτροπών εγκρίσεων θα μπορούν να εκτελούν καθημερινά απευθείας παραγγελίες έως 100.000 ευρώ ανά εταιρεία. 

Επίσης, ανάμεσα στα μέτρα που ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι – σύμφωνα με το δημοσίευμα- η αύξηση του ορίου ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα για τις μικρές επιχειρήσεις (υπάρχει εισήγηση για αύξηση στα 160 ευρώ), καθώς και η δυνατότητα ρευστοποίησης εμβασμάτων και επιταγών με ημερομηνία κατοπινής έκδοσης.

Εν αναμονή σήματος της ΕΚΤ για το Χρηματιστήριο: Στο μεταξύ, οι εποπτικές αρχές της αγοράς αναμένουν τη γνωμοδότηση της ΕΚΤ σε εισηγητική έκθεση που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προτείνοντας λύσεις για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μόλις αποσταλεί η απάντηση, θα ετοιμαστεί σχετική ΠΝΠ που θα περιγράφει όλη τη λειτουργία της και θα σταλεί στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα ανακοινώσει το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Μεταξύ των προτεινόμενων πιθανών περιορισμών συγκαταλέγονται και τα εξής: να μην ανοίγουν νέοι κωδικοί, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές όσοι κωδικοί ήταν ανενεργοί κατά το τελευταίο εξάμηνο ή δωδεκάμηνο, να μεταβληθούν τα όρια του limit up και limit down ή να επιβληθεί (αν τεχνικά μπορεί να γίνει) ένα πλαφόν στη διαφορά μεταξύ αγορών και πωλήσεων των Ελλήνων επενδυτών. Ακόμη θα εξεταστεί εάν θα ανοίγει για ορισμένες ώρες η αγορά μέχρι να ισορροπήσει η προσφορά και η ζήτηση των μετοχών.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου