Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

WASHINGTON POST: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ -ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ

 

Πέντε χρόνια είναι αρκετά. Οι Ελληνες δεν αντέχουν κι άλλη λιτότητα, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η οποία επισημαίνει πως σήμερα ο λαός πληρώνει τις αμαρτίες του παρελθόντος: εκτεταμένη φοροδιαφυγή, διαφθορά κι ανάρμοστες κυβερνήσεις.

Ο αρχισυντάκτης των ανταποκριτών της Washington Post στο Βερολίνο, Άντονι Φαϊόλα, χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας στην 17ωρη Σύνοδο Κορυφής τα ξημερώματα της Δευτέρας, ως «συνθηκολόγηση της Ελλάδας στις πιστώτριες χώρες στην Ευρώπη».

Αμεσως λοιπόν, μετά το άκουσμα των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 7 δισ., σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο κάθε Έλληνας ξεκίνησε τους υπολογισμούς του: Πόσο θα του κοστίσει η νέα συμφωνία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 65χρονος Παναγιώτης Κάτσης, συνταξιούχος λογιστής ο οποίος «κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: υπολογισμούς», γράφει ο Φαϊόλα και προσθέτει ότι «η κοινωνική ασφάλεια θα γνωρίσει περαιτέρω περικοπές». «Ο 65χρονος συνταξιούχος υπολογίζει να αποταμιεύει κάθε μήνα 45 ευρώ από την 950 ευρώ σύνταξή του.

Οι φόροι ιδιοκτησίας θα αυξηθούν κι άλλο, οπότε υπολογίζει ότι θα του κοστίσει τον χρόνο 700 ευρώ». Σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί και η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ σε συσκευασμένα τρόφιμα, γεγονός που μεταφράζεται μόνο για τον Κάτση σε μηνιαία αύξηση κατά 35 ευρώ τον μήνα. «Η Ευρώπη νομίζει ότι η Ελλάδα είναι μόνο αριθμοί. Κόψτε αυτό, κόψτε εκείνο. Αλλά είμαστε άνθρωποι και ήδη εδώ και πέντε χρόνια το περνάμε αυτό (λιτότητα, περικοπές). Αρκετά» λέει ο κ. Κάτσης στην Washington Post.

Ο Φαϊόλα επισημαίνει στο ρεπορτάζ του: «Για τους 11 εκατομμύρια Ελληνες, οι ζοφεροί καιροί θα γίνουν ακόμα πιο ζοφεροί. [...] Οι Ελληνες συνήθισαν στη λιτότητα. Ζουν με αυτή από το 2010, όταν, προκειμένου να διασφαλιστεί το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας και να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, εισήχθησαν στον προϋπολογισμό μια σειρά από μέτρα περικοπών, συμπεριλαμβανομένων την απόλυση δημόσιων υπαλλήλων και την εισαγωγή νέων φόρων.

 Το ποτήρι έγινε ακόμα πιο πικρό το 2012, όταν ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης έφερε κι άλλη λιτότητα. Τώρα, στη δίνη μιας ατέλειωτης οικονομικής βουτιάς πολύ πιο επώδυνης από εκείνη της Μεγάλης Υφεσης, περιμένει στη γωνία άλλη μια δόση λιτότητας».

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου