Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

ΣΤΑ «ΜΑΧΑΙΡΙΑ» ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

 

Συνεχίστηκαν χθες Κυριακή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, την ίδια ώρα που Γερμανοί και Γάλλοι φέρεται να διαφωνούν για τον τρόπο χορήγησης βοήθειας προς την χώρα μας. 

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως, κοινός στόχος είναι να επέλθει συμφωνία και να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της πρώτης δόσης για την χώρα μας πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε και πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤΣύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, καθώς η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται να προχωρήσει στις «μεταρρυθμίσεις» που απαιτούν οι δανειστές. 

Μάλιστα η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει αποδεχτεί ακόμη και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, την σταδιακή κατάργηση αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και στην σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών. Παρ΄όλες αυτές τις ελληνικές υποχωρήσεις, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, υπάρχουν ακόμη σημαντικά αγκάθια για την τελική συμφωνία που και αυτή την χρονική στιγμή μπαίνουν από την γερμανική κυβέρνηση. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τη στάση του Βερολίνου. Σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, στην τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Παρασκευή το βράδυ, επικράτησε διάσταση απόψεων μεταξύ του Γερμανού και του Γάλλου εκπροσώπου που αφορούσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και το ύψος της πρώτης δόσης από το δανειακό πακέτο, αν δηλαδή θα είναι 20 δισ. ευρώ όπως επιμένει το Βερολίνο ή 30 με 35 δισ. όπως προτείνουν οι θεσμοί.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung αναφέρει πως η ελληνική πλευρά είχε χθες «μία εξαιρετική συνεργασία» με τους δανειστές της και όλα δείχνουν ότι η συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ενδέχεται να συναφθεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή 14 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου