Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ

 

Σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό ωκεανογραφίας «Ocean Science» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τσουνάμι μεγέθους 5 μέτρων το οποίο θα πλήξει τις Κρητικές ακτές. Το συγκεκριμένο φαινόμενο φαίνεται πως θα λάβει χώρα ύστερα από σεισμική δραστηριότητα μεγέθους επτά βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη αποτελεί συμπέρασμα μιας νέας ελληνο-ιταλικής επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή πολιτικό μηχανικό Αχιλλέα Σαμαρά του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα η περίπτωση ενός τσουνάμι είναι πολύ υψηλή, καθώς η Μεσόγειος αποτελεί σεισμική περιοχή, λόγο της συχνής σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών της Ευρώπης και της Αφρικής.

Ενδεικτικά περίπου το 10% όλων των τσουνάμι της Γης, συμβαίνουν στη Μεσόγειο η οποία φαίνεται να αποτελεί θύμα των τεράστιων κυμάτων κατά μέσω όρο μια φορά κάθε 100 χρόνια. Στην περίπτωση ενός σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ, η νότια και νοτιοδυτική Κρήτη, θα αποτελούσαν δέκτη ενός τσουνάμι ύψους 5 μέτρων, το οποίο θα σάρωνε περίπου  3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς κατά μήκος των ακτών του νησιού.

Τέλος, παρότι όχι τόσο συχνά όσο τα τσουνάμι του Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού, τα τσουνάμι της Μεσογείου τείνουν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς το κύμα δεν χρειάζεται να ταξιδέψει μεγάλη απόσταση, αφήνοντας πολύ μικρό παράθυρο χρόνου για την εκκένωση της περιοχής.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου