Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΤΡΑΝΤΑΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Στην Τουρκία συμβαίνουν συγκλονιστικά πράγματα. Σε έξι μέχρι στιγμές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, δηλαδή στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν, οι Κούρδοι ανακήρυξαν αυτοκυβέρνηση.

Για να γίνει κατανοητό, οι Κούρδοι δεν κήρυξαν ούτε αυτονομία, ούτε ανεξαρτησία. Κήρυξαν αυτοκυβέρνηση, με το σύστημα των καντονιών, κάτι αντίστοιχο με την αυτόνομη επικράτεια του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και με την αυτοκυβέρνηση που έχουν καταφέρει στη βόρεια Συρία, στην περιοχή της Ροζάβα, δηλαδή στο δυτικό Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ισχυρίζονται ότι δεν επιθυμούν να διαμελίσουν το τουρκικό κράτος. Μάλιστα προβάλλουν το επιχείρημα ότι όλη η Τουρκία πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος «ομοσπονδιακής» δημοκρατίας (δεν το αναφέρουν, αλλά το υπονοούν), ώστε να υπάρχει ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση και ισχυρή τοπική δημοκρατία και μάλιστα καλούν και τους Τούρκους συμπολίτες τους να τους μιμηθούν.

Τώρα, ποιοι είναι οι Τούρκοι σε αυτό το πολυεθνικό κράτος που λέγεται Τουρκία, είναι μεγάλη κουβέντα. Εάν αρχίσει η κάθε εθνότητα στην Τουρκία να ζητά αυτοκυβέρνηση, η Τουρκία του Κεμάλ που στηρίχτηκε στον υποχρεωτικό εκτουρκισμό όλων των εθνοτήτων θα καταρρεύσει.

Οι Κούρδοι, ορκίζονται ότι δεν θέλουν διαμελισμό της Τουρκίας, θέλουν να ζουν σε ένα ενιαίο κράτος, αλλά να αυτοκυβερνιώνται. Καλούν μάλιστα και τους άλλους πολίτες της Τουρκίας να τους μιμηθούν και αυτό ο Ερντογάν δεν πρόκειται να το επιτρέψει, για αυτό και τα τελευταία 24ωρα έχει κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου