Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η... ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ

 

Τέσσερις λωρίδες έχουν κατεύθυνση προς τη Βουλγαρία. Δύο έχουν προς Ελλάδα. Στο ενδιάμεσο είναι τα φυλάκια που ελέγχουν την κίνηση στα σύνορα. Μεγάλα φορτηγά, κυρίως, πάνε και έρχονται σημειωτόν. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, όπως και οι αποφάσεις των ανθρώπων.

Το Politico πραγματοποίησε ένα άκρως εντυπωσιακό οδοιπορικό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο σημείο δηλαδή που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα. Δεν πρόκειται για επικίνδυνες ενέργειες της γείτονας χώρας, ούτε για ορμητήριο λογής παρανομιών. Είναι ο δρόμος της εξόδου των Ελλήνων προς τη Βουλγαρία.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι πλουσιότερη, ακόμη και σήμερα, από τη Βουλγαρία, (μια σύγκριση στα ΑΕΠ και των δύο χωρών θα πείσει και τον πιο δύσπιστο), ωστόσο είναι και πιο φθηνή για να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να στήσει την επιχείρησή του και να την δει να... ανθίζει.

Πενήντα μέτρα από το συνοριακό φυλάκιο υπάρχει ένα γραφείο του υπουργείου Τουρισμού. Ο δημοσιογράφος συναντάει έναν υπάλληλο, τον Γιώργο. Είναι ένας καθημερινός μάρτυρας της φυγής των Ελλήνων με προορισμό τη Βουλγαρία.

«Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ με την αύξηση του ΦΠΑ. Τα ελληνικά προϊόντα είναι πιο ακριβά και λιγότερο ανταγωνιστικά. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της Βουλγαρίας που είναι πιο φθηνά και έχουν μπει στη διαδικασία της σύγκρισης με τα δικά μας από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στην ΕΕ».

Τι να κάνουν οι επιχειρήσεις, δείχνει να αναρωτιέται, «περίπου 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή έχουν μετακινηθεί στη Βουλγαρία. Περίπου 350.000 Βούλγαροι εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις και το κάνουν με χαμηλότερους μισθούς. Τα πάντα στη Βουλγαρία είναι φθηνότερα για έναν επιχειρηματία γι' αυτό και μέσα στην κρίση πολλοί αποφάσισαν να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στη Βουλγαρία για να σωθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου