Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΠΑΝΩ;

 

Σιγά μήπως οι Γερμανοί πολιτικοί δεν περνούσαν τη συμφωνία. Τουλάχιστον το μόνο που μας έχουν αποδείξει είναι ότι γνωρίζουν πώς να προασπίζουν τα συμφέροντά τους. Τόσα ελληνικά αεροδρόμια πήραν από μας -και μάλιστα «αντί πινακίου φακής»- και θα λέγανε και όχι από πάνω στη συμφωνία; Τι είναι αυτά που συζητάμε; Θα είμαστε ειλικρινείς:

Εμείς ούτε οικονομολόγοι είμαστε ούτε διασυνδέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου έχουμε. Απλώς, με όλα αυτά που γράψαμε, στηλιτεύουμε την υποκρισία ορισμένων και μάλιστα των Γερμανών, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα μας το έπαιζαν δύσκολοι μόνο και μόνο για να κάνουν την δουλειά τους, Μια δουλειά, που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά. Τίποτε άλλο και καλή συνέχεια να έχουμε!..

ΕΓΙΝΕ κι αυτό!.. Ο δήθεν μεγάλος πόλεμος που θα γινόταν στην γερμανική Βουλή για να περάσει ή όχι η συμφωνία με την Ελλάδα πέρασε και μάλιστα με σημαντική διαφορά! Πιο συγκεκριμένα: Με 454 υπέρ, 113 κατά και 18 «παρών» εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή η συμφωνία με την Ελλάδα.

Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα που κατέχουν το 80% των εδρών της γερμανικής Βουλής, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, στήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι Πράσινοι. Μόνο το συγγενικό κόμμα του Σύριζα, το αριστερό Die Linke την καταψήφισε, μαζί με τους "αντάρτες" του κόμματος της Α. Μέρκελ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η συνεδρίαση άρχισε στις 10:00 με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ υπό όρους θα έρθει το νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, αφού κάθε τρεις μήνες θα ελέγχεται η πρόοδος. Ο 1ος έλεγχος θα γίνει τον Οκτώβριο είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο προς τους βουλευτές του κόμματός του, τόνισε: "Δεν υπάρχει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Θα ήταν απαράδεκτο όμως να μη δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής, αφού και το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ.

Αν η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε η ελληνική οικονομία μπορεί μόνο να αναπτυχθεί και μόνοι οι Έλληνες μπορούν να το κάνουν. Δε ξέρει κανείς τι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ήταν εύκολο για μένα να φτάσω σε αυτή την απόφαση, επειδή όμως ακριβώς δυσκολεύτηκα, παρακαλώ ψηφίστε αυτή την πρόταση".

Διαβάζοντας όλα αυτά διερωτηθήκαμε: Λέτε οι Γερμανοί να έλεγαν όχι στη συμφωνία; Και το λέμε αυτό διότι η Γερμανία, η οποία τηρεί σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας, έχει επωφεληθεί σημαντικά από την οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση της Ελλάδας, όπως τουλάχιστον τονίζει ένα γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών σε έρευνά του η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα προ ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH), η Γερμανία έχει μπορέσει να πραγματοποιήσει εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της ελληνικής κρίσης το 2010, ήτοι πάνω από 3% του ΑΕΠ. 

«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης ακόμη και εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της» (σ.σ. στην ονομαστική του αξία), γράφουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Λάιμπνιτς, για να συνεχίσουν: «Η Γερμανία επομένως σε κάθε περίπτωση κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα»!

Κατόπιν όλων αυτών, και παρά τις όποιες διαψεύσεις, σιγά μήπως οι Γερμανοί πολιτικοί δεν περνούσαν τη συμφωνία. Τουλάχιστον το μόνο που μας έχουν αποδείξει είναι ότι γνωρίζουν πώς να προασπίζουν τα συμφέροντά τους. Τόσα ελληνικά αεροδρόμια πήραν από μας -και μάλιστα «αντί πινακίου φακής»- και θα λέγανε και όχι από πάνω στη συμφωνία; Τι είναι αυτά που συζητάμε;

Ακόμη και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Kontranews έχει ως υπέρτιτλο του πρωτοσέλιδου σημερινού θέματος τα εξής: «Πήραν όλα τα φιλέτα οι Γερμανοί. Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων μπορεί να εκτινάξει στα ύψη τον τουρισμό».

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, μετά την ανακοίνωση για την διαδικασία παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι επί πρωθυπουργίας του, ο Σύριζα είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «ύποπτο ξεπούλημα», ενώ τώρα την προωθεί ως επωφελή. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μιλώντας με συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε είχε καταγγείλει την απόφαση ως ύποπτο ξεπούλημα, τώρα την υιοθετεί ως επωφελή και σημαντική συμφωνία»

«Θα μπορούσε βέβαια να είχε ζητήσει και συγγνώμη αλλά που να βρεθεί ντροπή...», κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος… απολαμβάνει την ησυχία σε μία άκρη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως ακριβώς κάνει και ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Θα είμαστε ειλικρινείς: Εμείς ούτε οικονομολόγοι είμαστε ούτε διασυνδέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου έχουμε. Απλώς, με όλα αυτά που γράψαμε, στηλιτεύουμε την υποκρισία ορισμένων και μάλιστα των Γερμανών, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα μας το έπαιζαν δύσκολοι μόνο και μόνο για να κάνουν την δουλειά τους, μια δουλειά, που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου