Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

 

Ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων έχει αρχίσει με τους εκπροσώπους των θεσμών ήδη από την περασμένη Παρασκευή. Σήμερα πρόκειται να συνεχιστεί αφού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να έρθει η νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τις 20 Αυγούστου.
 
Περιθώριο για οιαδήποτε καθυστέρηση ή ελιγμό στο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται ότι υπάρχει.  Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται λίστα μέτρων την οποία έφερε μαζί της στην Ελλάδα η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Τα 16 προαπαιτούμενα,  πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να τα έχει αποδεχθεί και μέσα σε τρεις μήνες αυτά να έχουν ''περάσει'' από τη Βουλή. Στη συνέχεια τα νέα αυτά προαπαιτούμενα θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Όπως μάλιστα σημειώνεται στο δημοσίευμα τα 16 αυτά μέτρα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή και τέθηκαν προς συζήτηση κατά την πρώτη συνάντηση που είχε το ''κουαρτέτο'' με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και εκπροσώπων των θεσμών θα βρεθούν διαφθορά, αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Τρίτη θα τεθούν επί τάπητος το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ΤΑΙΠΕΔ, η συζήτηση με εκπροσώπους του οποίου ήταν προγραμματισμένη αρχικώς για την περασμένη Παρασκευή αλλά τελικά αναβλήθηκε.

Θα συζητηθούν επίσης και τα «κόκκινα δάνεια», η διαχείριση των οποίων συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.  Σε ό,τι αφορά στη φορολογία οι θεσμοί αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση και να ζητήσουν αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή ήδη από το Σεπτέμβριο.

Στο στόχαστρο φαίνεται ότι μπαίνουν πιο υψηλά εισοδήματα αφού εξετάζεται, νέα φορολογική κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί η έκτακτη εισφορά αυξημένη. Σε ό,τι αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εταίροι ζητούν αύξηση στην προκαταβολή φόρου ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στην φορολογία των αγροτών.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι θέτουν στο τραπέζι ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία την καθολική αλλαγή του τρόπου ελέγχου της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι οι έλεγχοι θα γίνονται όπως πάντα από πιστοποιημένους ελεγκτές αλλά με απευθείας πρόσβαση στα δεδομένα των φορολογουμένων (φορολογικές δηλώσεις) αλλά και στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς όπου θα βλέπουν τόσο το υπόλοιπο των καταθέσεων όσο και τις κινήσεις του λογαριασμού σε βάθος 10ετίας.

Προηγουμένως, θα πρέπει να έχει προηγηθεί εισαγγελική παραγγελία ή εντολή ελέγχου. Έπειτα ο ελεγκτής, όταν οι διασταυρώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, θα ενημερώνει τον οικονομικός εισαγγελέα ο οποίος και θα διατάζει τη δέσμευση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του ελεγχόμενου ώστε η αρμόδια ελεγκτική Αρχή να κάνει τους τελικούς ελέγχους.

Από το στόχαστρο των δανειστών δεν έχουν ξεφύγει επίσης ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο έλεγχος σε μισθούς και επιδόματα και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα το ύψος αυτής πρέπει να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες αφού πρώτα εξεταστεί η κατάσταση των ιδρυμάτων.

Μεγάλο ''αγκάθι'' παραμένει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών Ταμείων ενώ καθοριστικό ρόλο για όλα θα παίξει η πορεία των δημοσιονομικών αφού δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός να κλείσει για φέτος με πρωτογενές έλλειμμα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν επιπλέον μέτρα και για το 2015.

Σε αυτό το φόντο, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να αιτηθεί υπερ-δόσης 24 δισ. ευρώ από τους δανειστές με βασικό στόχο την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος αλλά και την αποπληρωμή δόσεων που αποτελούν μέρος του των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σενάριο της προβολής από τους δανειστές και μιας πρόσθετης λίστας με προαπαιτούμενα με «άρωμα» μάλιστα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φαίνεται πως ίσως να μην αποτελεί για πολύ καιρό ακόμη, μια θεωρητική συζήτηση.

Ήδη από τις πρώτες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, έκανε την εμφάνισή της μια λίστα με 16 προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να ικανοποιηθούν προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει αποδεχθεί μέσα σε τρεις μήνες να έχει περάσει από τη Βουλή και εν συνεχεία υλοποιήσει μια σειρά νέων μέτρων.

Τα 16 προαπαιτούμενα, είναι:

1. Αλλαγές στους νόμους περί προσλήψεων στο Δημόσιο, ρύθμισης των χρεών με 100 δόσεις, κρατικής χρηματοδότησης της Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Ζητά την κατάργηση του υψηλού συντελεστή της έκτακτης εισφοράς 8% στα ετήσια εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.Παράλληλα απαιτεί από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις και το εφάπαξ.

2.Αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών των νοσοκομείων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη επιλογή τους.

3.Να μένουν δια βίου εκτός δημοσίου όσοι έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως έγινε με τους γιατρούς του ΕΣΥ που είχαν κατηγορηθεί για "φακελάκια".

4.Την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης από το 2022.

5.Τη μείωση στο μισό της δαπάνης για τα επιδόματα πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016.

6.Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, αρχίζοντας από τη μείωση της επιδότησης στο αγροτικό ντίζελ κατά 50%, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

7.Την αύξηση του φόρου για τους εφοπλιστές.

8.Την επίτευξη των αναγκαίων τροποποιήσεων έγκαιρα προκειμένου να διασφαλιστεί η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015.

9.Τη μείωση των τιμών στα εκτός πατέντας φάρμακων και την επανεξέταση των ορίων στη συνταγογράφηση γενοσήμων.

10.Την μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ στις στρατιωτικές δαπάνες από το 2016, με περικοπές από τις δαπάνες προσωπικού και από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

11.Τον έλεγχο σε μισθούς και επιδόματα, ειδικά στα οδοιπορικά και τις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων.

12.Την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ)

13.Την μείωση του ακατάσχετου ορίου των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.

14.Την αλλαγή του νόμου για τις ρυθμίσεις των οφειλών στο Δημόσιο και στα Ταμεία με αυστηρότερα μέτρα για τους μεγαλοοφειλέτες (για ποσά άνω των 100.000 ευρώ).

15.Την απελευθέρωση της αγοράς με βάση την εργαλειοθήκη και τις συντάξεις του ΟΟΣΑ. Ενώ, ως προτεραιότητα εμφανίζεται η απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις Κυριακές.

16.Την ολοκλήρωση μέχρι τον Οκτώβριο της πώλησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπως και την πώληση της ΤΡΕΝΟΣΕ.

Παράλληλα, απαιτείται να κλείσει η διαπραγμάτευση με τη Fraport για την παραχώρηση 10 μεγάλων αεροδρομίων της χώρας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου