Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

 

Με το «εκλογικό θερμόμετρο» να ανεβαίνει στη χώρα, δεν απουσιάζουν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μηνύματα από το εξωτερικό, εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος Μέρκελ αναμένει από την Ελλάδα την εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, προσθέτοντας ότι «το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα φέρει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. 

Συνεπώς όσα συμφωνήθηκαν ισχύουν και μετά την ημερομηνία των εκλογών.Το νέο ελληνικό πρόγραμμα 86 δισεκατομμυρίων ευρώ καθορίζει την πορεία των εξελίξεων για τα επόμενα τρία χρόνια. Στο γεγονός αυτό δεν αλλάζει τίποτα η παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού», κατέληξε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να έχει δηλώσει ότι η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, και όχι της κρίσης.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο τόνισε ότι «αναμένουμε μέχρι το φθινόπωρο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις οποίες συμφωνήσαμε. Σε περίπτωση επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων θα καθυστερήσει και η εκταμίευση των επόμενων δόσεων», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Και η Ε.Ε. έχει αποστείλει δια εκπροσώπου της μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες συμπλήρωναν ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ύψους 86 δισεκατομμυρίων υπογράφηκε με την Ελλάδα και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι ακόμα και η νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, δεσμεύεται από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν.

Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, έχει δηλώσει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν ήταν έκπληξη για την Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή σέβεται την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές και πρόσθεσε ότι για την Επιτροπή προέχει η πλήρης στήριξη του προγράμματος σταθερότητας που μόλις υπέγραψε η Ελλάδα.

Υπενθύμισε ότι η ευρεία στήριξη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία για την επιτυχία του προγράμματος και ότι η Επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί τρόπους για να διασφαλίσει την περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για να το πετύχει αυτό εξετάζει την επιλογή να ανταλλάξει τις «ακριβές» πιστώσεις του ΔΝΤ με πιο «προσιτές» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM. Η κίνηση αυτή θα είχε δύο πλεονεκτήματα:

1)Θα περιόριζε σημαντικά το ποσό συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και

2)θα βελτίωνε την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για την επιλογή αυτή υπάρχουν παραδείγματα: Τόσο η Πορτογαλία όσο και η Ιρλανδία είχαν ξεφύγει από τα «ακριβά» δάνεια του ΔΝΤ, άντλησαν ωστόσο χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Σημειώνεται πως από πλευράς του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε οι εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό για να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

«Ελπίζω ότι θα γίνουν το ταχύτερο δυνατόν ώστε να χαθεί ο λιγότερος δυνατός χρόνος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Πιστεύω ότι η πρόθεση του πρωθυπουργού Τσίπρα είναι να αποκτήσει μια πιο σταθερή κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξε το πακέτο των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο και αναμένουμε ότι αυτή η υποστήριξη θα είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρή» μετά τις εκλογές, σημείωσε εξάλλου ο Ντάισελμπλουμ.

Οι συμφωνίες και το πρόγραμμα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή και η επίβλεψή μας γι' αυτό θα είναι αυστηρή. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διοργανώνει εκλογές», κατέληξε».

Προβληματισμοί για την οικονομία.Στο μεταξύ, προβληματισμούς για την πορεία της οικονομίας προκαλούν οι εξελίξεις. Μέχρι τις εκλογές, όλες οι διαδικασίες υλοποίησης του Μνημονίου θα «παγώσουν», ενώ αναστέλλεται η όποια προσδοκία για επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντί του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει υψηλότερο κόστος.

Παγώνουν επίσης, σημειώνεται, οι αποφάσεις για την υλοποίηση του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ θα ανασταλεί η λήψη αποφάσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του έτους, καθώς από το 2016 τίθεται σε εφαρμογή η νέα οδηγία της Ε.Ε. που προβλέπει και «κούρεμα» για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται πως ο Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group), δήλωσε ότι οι πρόωρες εκλογές που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο πακέτο διάσωσης, δεν θα επηρεάσουν το πακέτο οικονομικής βοήθειας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου