Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ

 

Κανένα περιθώριο καλοκαιρινής ραστώνης δεν έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι ολιγοήμερες διακοπές του έλαβαν τέλος και τώρα όχι μόνο έχει να χειριστεί το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών και να καταφέρει συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Αλλά θα πρέπει να χειριστεί και τα εσωκομματικά ζητήματα και φυσικά τους αμφισβητίες της Αριστερής Πλατφόρμας, με επικεφαλής τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσει το όποιο μνημόνιο καλώντας παράλληλα όλους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το ίδιο.

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ρίξει το γάντι και η μεγάλη μονομαχία αναμένεται στο συνέδριο που θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Για το σκοπό αυτό συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος όπου θα τεθούν όλα εκείνα τα ζητήματα αναφορικά με τη διεξαγωγή του εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σημερινή συνεδρίαση εγκαινιάζονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ωστόσο, αναμένεται να ενταθούν μετά τις 15 Αυγούστου. Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και σύμφωνα με κομματικές πηγές θα συζητήσει θέματα σχετικά με την συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων.

Ασφυκτικά περιθώρια.Εν τω μεταξύ ο χρόνος τρέχει και ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές έως τις 18 Αυγούστου προκειμένου να μη συμβεί αυτό που απεύχεται και δεν είναι άλλο από μια συμφωνία – γέφυρα που θα υποκαταστήσει την οριστική συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση της μεγάλης δόσης.

Ένας άλλος λόγος που το Μαξίμου θέλει πάση θυσία να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη είναι ο φόβος πως ένα δάνειο – γέφυρα για τις άμεσες ανάγκες της χώρας θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα κάτι που θα προκαλέσει αντιδράσεις στη Βουλή και θα καταστήσει την ψήφισή του δύσκολη.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς να παραμείνει εντός χρονοδιαγραμμάτων είναι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους το οποίο όπως έχει συμφωνηθεί θα αρχίσει να εξετάζεται μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης τον Οκτώβριο. Αυτό θα ήταν ένα «όπλο» στα χέρια του κ. Τσίπρα το οποίο θα μπορούσε εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων σε πιθανή πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Σημειώνεται ότι με 120 βουλευτές για ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι όποιες απώλειες κατά την ψήφιση της συμφωνίας, αναπόφευκτα θα σημάνει άμεσα πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας έχει δώσει εντολή στους υπουργούς του να επιταχύνουν τις διαδικασίες των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Προς ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων. Οι συναντήσεις σήμερα Τρίτη των επικεφαλής των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευάγγελο Τσακαλώτο, και Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, για τα θέματα αποκρατικοποιήσεων,της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, και των «κόκκινων» δανείων, καθώς και η συνάντηση της Τετάρτης όπου θα γίνει η επισκόπηση του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων, θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο για το εάν θα ολοκληρωθεί η συμφωνία για το νέο μνημόνιο.

Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, όπως διαβεβαίωσε, μιλώντας την τηλεόραση του Σκάϊ το πρωί της Τρίτης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει την μάχη στο πεδίο των διαπραγματεύσεων και ανέφερε πως η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη.  Η ίδια υποστήριξε ότι η τελευταία συμφωνία δεν έφερε το χειρότερο μνημόνιο, τονίζοντας πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρας μας προέκυψε έπειτα από μια πενταετία.

Επιπλέον η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως υπάρχουν ισχυροί κύκλοι που υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και τόνισε πως δεν έχει φύγει οριστικά το θέμα του Grexit από το τραπέζι. Όσον αφορά τις εσωκομματικές διαφορές, σχολίασε πως όλα θα λυθούν με εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ πρόσθεσε πως τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την επίτευξη συμφωνίας δεν έχουν στόχο την υπονόμευση της κυβέρνησης, αλλά εκφράζουν διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες.

Όπως ανέφερε η κυρία Γεροβασίλη, δεν μπορούν να συνυπάρξουν δύο διαφορετικές στρατηγικές εντός του κόμματος.

Λαφαζάνης: Δεν ψηφίζω.«Το δίλημμα μνημονιακή συμφωνία ή υποχρεωτική εγκατάλειψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλαστό δίλημμα, το οποίο θέτουν εκβιαστικά οι νεοαποικιοκράτες πιστωτές μας» αναφέρει σε συνέντευξή του στο Real.gr*

Σε πιο συναινετική διάθεση ο Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος με μήνυμα που ανάρτησε την Τρίτη στο twitter αναφέρει ότι: «Η δυναμική διάσπασης, μπορεί να ακυρωθεί. Αρκεί να δεσμευτούν όλοι καθαρά, ότι θα στηρίξουν τις αποφάσεις του έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ».

*Η Συνέντευξη- του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας θα ψηφίσουν νέο, τρίτο, Μνημόνιο κ. Λαφαζάνη;

Η ρητή και σαφέστατη προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργήσει τα υπάρχοντα μνημόνια και να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή δημοκρατική και προοδευτική πορεία με μια Ελλάδα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, χωρίς ομηρίες και κηδεμονίες, δεν αφορά μόνο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναφορά στην«Αριστερή Πλατφόρμα» αλλά όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αγωνισθούν μέχρι την ύστατη στιγμή για να μην υπογράψει η κυβέρνηση ένα νέο τρίτο μνημόνιο, ενώ αν υπογραφεί θα πρέπει όλοι οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας να σταθμίσουν τη στάση τους, εκτιμώντας τις ευθύνες τους και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικά, όπως έκανα και με τα προαπαιτούμενα μέτρα, δεν πρόκειται να ψηφίσω ένα νέο μνημόνιο, το οποίο ξέρω ότι θα συνεχίσει να καταστρέφει τον τόπο μας και να πονάει το λαό μας.

Αν, όμως, η κυβέρνηση ψηφίσει νέο Μνημόνιο και αρχίσει να το εφαρμόζει, πώς θα της δίνετε στήριξη και ψήφο εμπιστοσύνης; Δεν είναι αντίφαση;

Όπως επανειλημμένα έχω πει στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Δεν την στηρίζουμε για να εγκρίνει και να εφαρμόζει μνημόνια. Δεν ψηφίζουμε μνημόνια και δεν προσφέρουμε στήριξη στην εφαρμογή τους και στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών. Αγωνισθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τη μέγιστη συνέπεια για μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας.

Επιμένουμε στο περήφανο πατριωτικό και λαϊκό «όχι» του δημοψηφίσματος της 5ης του Ιούλη και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους και μέχρι τη δικαίωσή του.

Ο πρωθυπουργός έθεσε μεταξύ άλλων και το ερώτημα εάν θα πρέπει η αριστερά να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν έφερε μια καλύτερη συμφωνία. Ήθελα το σχόλιό σας…

Η υπογραφή μια νέας μνημονιακής συμφωνίας δεν ήταν αναγκαστικός μονόδρομος για την κυβέρνηση. Το δίλημμα μνημονιακή συμφωνία ή υποχρεωτική εγκατάλειψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλαστό δίλημμα, το οποίο θέτουν εκβιαστικά οι νεοαποικιοκράτες πιστωτές μας.

Η Ελλάδα διέθετε εναλλακτική λύση και όφειλε να είχε προετοιμαστεί πολιτικά για μια τέτοια εναλλακτική εκδοχή, που σήμαινε ρήξη με τα συμφέροντα του εγχώριου οικονομικού κατεστημένου, βαθιά και δίκαιη αναδιανομή εισοδημάτων σε βάρος του μεγάλου πλούτου, εθνικοποίηση των τραπεζών με προσανατολισμό την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και αν χρειαζόταν, την συντεταγμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Εκτιμάτε ότι με τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει την έως τώρα στρατηγική των συμμαχιών;

Το ΚΚΕ ακολουθεί μια βαθιά λαθεμένη στρατηγική, η οποία, δυστυχώς, επιδεινώνεται. Ήταν μέγα λάθος η θέση του ΚΚΕ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, όπως είναι αξιοπερίεργη η θέση του τώρα για το ευρώ. Εν πάσει περιπτώσει και ανεξάρτητα απ’ αυτά, σήμερα είναι όσο ποτέ αναγκαία η συνεργασία και η συμπαράταξη όλων των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ενός ριζοσπαστικού αντιμνημονιακού προγράμματος κοινωνικής αλλαγής.

Προσωπικά δεν θα πάψω να τονίζω ότι το ΚΚΕ έχει ιστορική ευθύνη να συμβάλει για ένα μέτωπο σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να θεωρεί ότι μεγαλύτερος αντίπαλος, αν όχι και «εχθρός», είναι οι αριστερές δυνάμεις με τις πλέον συγκλίνουσες απόψεις.

Τα ανοίγματα της θητείας σας στη Μόσχα θα πρέπει να συνεχιστούν από το διάδοχό σας; Και πού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα;

Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η όσο το δυνατόν ευρύτερη και ουσιαστικότερη ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, έχουν τεράστια και στρατηγική σημασία για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα όσο ποτέ από μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη πολιτική διεθνών ενεργειακών, οικονομικών και πολιτικών σχέσεων.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να θεωρείται ευρωατλαντικό «οικόπεδο» και «νεοαποικιακό» παράρτημα της γερμανικής ευρωζώνης. Επί της θητείας μου στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν έγιναν απλώς ανοίγματα στη Ρωσία.

Πήγαμε πολύ πιο πέρα και συνυπέγραψα στην Αγία Πετρούπολη με τον Υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας μια στρατηγική συμφωνία που έβαζε τα θεμέλια για την κατασκευή και διαχείριση σε ισότιμη βάση 50-50 και με ρωσική αποκλειστικά χρηματοδότηση, ενός μεγάλου αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος με κατεύθυνση την Ευρώπη.

Το έργο αυτό έχει τεράστια σημασία και τα οφέλη της Ελλάδας από την ολοκλήρωσή του θα είναι πρωτοφανώς εξαιρετικά. Μιλάμε για μεγάλα οφέλη οικονομικά, ενεργειακά, πολιτικά, γεωστρατηγικά.

Το έργο του αγωγού νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνει, ανεξάρτητα της απομάκρυνσής μου από την κυβέρνηση, έργο πρώτης και άμεσης εθνικής προτεραιότητας και να καταστεί η ναυαρχίδα για την στρατηγική και σε βάθος ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Αυτό συνιστά ύψιστο εθνικό συμφέρον, ιδιαίτερα τις πολύ δύσκολες στιγμές που διανύουμε.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου