Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP

 

Στις 16.00 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να αποφασίσει επί της ελληνικής συμφωνίας η οποία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση. Οι πρώτες τοποθετήσεις από αξιωματούχους της Ευρωζώνης είναι ενθαρρυντικές.

Η Κομισιόν χαρακτήρισε ως θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων την σημερινή απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα στο Eurogroup, που θα εγκρίνει το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα.

Για καλή είδηση έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή και υποστήριξε πως το τρίτο πακέτο προς την Αθήνα είναι το πιο ισχυρό και σταθερό που έχει συμφωνηθεί με την χώρα μας.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως πιστεύει ότι το Eurogroup θα καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. "Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα", δήλωσε ο γερμανός υπουργός. "Αν δεν βρίσκαμε λύση σήμερα, θα έπρεπε να αποφασίσουμε ένα δάνειο γέφυρα", πρόσθεσε πάντως ο Σόιμλε.

Δηλώσεις Β.Ντομπρόβσκις πριν το Eurogroup. Εργαστήκαμε πυρετωδώς για να φτάσουμε ως εδώ. Υπάρχει πάντα ο όρος για να προχωρήσουμε να υπάρξει πλήρης υλοποίηση των συμφωνηθέντων και υλοποίηση των μέτρων...Υπάρχουν εκκρεμότητες. Ερωτήματα για τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες, το μέγεθος των δόσεων. Θα συζητηθούν αυτά αλλά σε κάθε περίπτωση η συμφωνία είναι μια καλή βάση για συζήτηση σήμερα. Όλες οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει.

Σόιμπλε:Τι να σας πω πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε αποτέλεσμα σήμερα. Μετά θα κοιτάξουμε να πετύχουμε τη ξεκάθαρη συγκατάβαση του ΔΝΤ και να ακούσουμε τις απόψεις των Ελλήνων συναδέλφων μας δεδομένου ότι θα υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε λύση.

Εάν δεν συναινέσει το ΔΝΤ τότε θα έχουμε μια συμφωνία γέφυρα. «Είμαστε σήμερα εδώ για να αποφασίσουμε για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενοςστο Eurogroup.

O Mισέλ Σαπέν επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει. Αυτό όμως που πάνω από όλα χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη, τόνισε ο Μισέλ Σαπέν, είναι η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τρόπο που να δημιουργεί ευημερία και θέσεις απασχόλησης.

Ντάισελμπλουμ: Είναι ένα εκτενές κείμενο αυτό του μνημονίου. Θα υπάρξουν παρατηρήσεις. Θα εξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους τον Οκτώβριο προκειμένου να συμμετάσχει και το ΔΝΤ σε αυτό. «Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και προειδοποίησε ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι σύντομη.

Επίσης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους.

«Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε και ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου