Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΕΕ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ 120.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Υπέρ της μετεγκατάστασης επιπλέον 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία τάχθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 154 του Κανονισμού), η οποία κατατέθηκε χθες από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σουλτς. Η έγκριση της πρότασης της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή της από το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης  και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του. "Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας", αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις "αναγκαίες αποφάσεις" στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, στις 22 Σεπτεμβρίου.  

Η Επιτροπή δηλώνει έτοιμη, εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει την απόφαση την Τρίτη, "να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έτσι ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των προσφύγων αμέσως και να μειωθεί η πίεση για τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο".

Η πρόταση πέρασε από την Ευρωβουλή με 370 ψήφους υπέρ, 134 κατά και 52 αποχές, πράγμα που σημαίνει ότι η τελική υιοθέτηση και εφαρμογή της, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Ζέεχοφερ άσκησε και πάλι δριμεία κριτική στην πολιτική της ΕΕ λέγοντας ότι η Γερμανία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος, ενώ πχ η Γαλλία “δέχεται τόσους πρόσφυγες όσους δέχεται μια κομητεία στην περιοχή Άλγκεου”. 

Η υπουργός της Δανίας που είναι αρμόδια για θέματα μετανάστευσης δήλωσε ότι Κοπεγχάγη θα δεχθεί επιπλέον 1.000 πρόσφυγες σε εκούσια κι όχι υποχρεωτική βάση και υπό τον όρο ότι η ΕΕ θα έχει βρει μια κοινή λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η Κροατία- όπου πλέον δέχεται χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία- δήλωσε ότι μπορεί να διαχειριστεί την άφιξη πολλών χιλιάδων προσφύγων, αλλά όχι δεκάδων χιλιάδων και επισήμανε ότι στην περίπτωση αυτή η Κροατία θα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης και άλλων χωρών. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου