Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Όλο και πιο κοντά στον εμφύλιο οδεύει η Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, σύμφωνα με χθεσινές προειδοποιήσεις του αρχηγού του Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) Σελαχεντίν Ντεμιρτάς μετά και τις πρόσφατες επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων και γραφείων του φιλοκουρδικού HDP.

Επίσης, οι διαδηλώσεις στην Τουρκία κορυφώνονται μέρα με τη μέρα με αγανακτισμένους πολίτες να έχουν ως σύνθημα «Ανάθεμα στην τρομοκρατία», που κυρίως στα δυτικά της χώρας διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα οι επιθέσεις κατά των εκπροσώπων και των γραφείων του HDP, των γραφείων της Hurriyet και της Sabah, Κούρδων πολιτών και κουρδικών επιχειρήσεων.

Στα βίντεο που έχουν δημοσιευθεί από τις επιθέσεις ακούγονται οι συγκεντρωμένοι πολίτες να φωνάζουν το όνομα του Ερντογάν και τη φράση «ο Θεός είναι μεγάλος», και παράλληλα εμφανίζονται να κάνουν το σήμα των Γκρίζων Λύκων.

Συγχρόνως, τα τουρκικά μαχητικά έπληξαν εκ νέου θέσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ιρακινό έδαφος και σύμφωνα με το δίκτυο ενημέρωσης BBC, χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. Οι δηλώσεις του Ντεμιρτάς τονίζουν αυτό που ισχυρίζονται και πολλοί αναλυτές, δηλαδή ότι είναι δύσκολο οι επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να μην είναι έγκυρες, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί.

Τέλος, να σημειωθεί ότι εκκλήσεις για εξομάλυνση της κατάστασης έκαναν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου που με μήνυμά του στο Twitter ζήτησε από τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι» και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες του «να λογικευθούν».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου