Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

"ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ" ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ

 

Νέα πρωτιά και συγκεκριμένα αυτή της λιτότητας, φαίνεται πως κατακτά η Ελλάδα σύμφωνα με άρθρο του Economist. Πιο αναλυτικά η Economist, μπήκε στη διαδικασία να μελετήσει το μέγεθος της λιτότητας σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, με αφετηρία το 2010.

Με μια πρώτη ματιά μπορεί κανείς να προσέξει το πως οι κυβερνήσεις κατάφεραν  να μειώσουν τον κρατικό δανεισμό (η διαφορά ανάμεσα τους φόρους και τις δαπάνες), μείωση η οποία βασίζεται σε μια πληθώρα παραγόντων. Με τις δαπάνες για πληρωμή τόκων να μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα λόγο της οικονομικής κρίσης, δεν δόθηκε μεγάλη σημασία στις προσπάθειες για περικοπή λοιπών δαπανών, όπως μισθοί, συντάξεις και δημόσιες υπηρεσίες, περικοπές οι οποίες βούλιαξαν ακόμα περισσότερο τις χώρες στη λιτότητα.


Με βάση τους σχετικούς δείκτες, η λιτότητα παρουσίασε ιδιαίτερα μεγάλα νούμερα στις χώρες ευρωπαϊκής περιφέρειας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πρωτιά ενώ πίσω της ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία, χώρες οι οποίες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα χρέους. 

Παράλληλα ακόμα και το ΔΝΤ φαίνεται πως συμφωνεί με τα άνωθεν αποτελέσματα, αφού επίσημα αναφέρει πως Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία βρίσκονται σε καθεστώς λιτότητας το οποίο υπερβαίνει τα φυσιολογικά όρια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου