Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΝ ΑΣΑΝΤ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ ΕΙΠΕ ΟΧΙ;

 

Σωρεία διαψεύσεων προκάλεσε η αποκάλυψη του ειδικού διαπραγματευτή, Μάρτι Αχτισαάρι, ότι πριν από 3 χρόνια, η Ρωσία είχε καταρτίσει ένα σχέδιο αποχώρησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκειμένου να επιλυθεί η συριακή κρίση και η Δύση το απέρριψε.

Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, o Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είχε προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Φεβρουάριο του 2012, ένα σχέδιο τριών σημείων που προέβλεπε την αποχώρηση του Άσαντ, αλλά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία απέρριψαν το σχέδιο εκτιμώντας ότι ήταν θέμα χρόνου να πέσει ο Άσαντ έτσι κι αλλιώς. "Ήταν μια ευκαιρία που χάθηκε το 2012", είπε στην εφημερίδα ο Αχτισαάρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τσούρκιν παρουσίασε το σχέδιο τριών σημείων σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε μαζί του. Προέβλεπε ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν θα εξοπλιζόταν, την έναρξη συζητήσεων μεταξύ Άσαντ και αντιπολίτευσης, και την εύρεση "ενός κομψού τρόπου για τον Άσαντ να αποχωρήσει".

Το Κρεμλίνο πάντως απέρριψε σήμερα τους ισχυρισμούς του Αχτισαάρι. "Η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν περιλαμβάνει την πρακτική της αλλαγής καθεστώτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ."Το να προτείνουμε κάποιος να αφήσει τη θέση του, με κομψό ή με άκομψο τρόπο, είναι ένα πράγμα που δεν έκανε ποτέ η Ρωσία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος ο Τσούρκιν, όταν ρωτήθηκε από τη βρετανική εφημερίδα, αρνήθηκε να σχολιάσει τις συζητήσεις του με τον Φινλανδό πολιτικό. Πολλές διπλωματικές πηγές όμως, που μίλησαν στην Guardian, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα έκανε η Ρωσία μια τέτοια πρόταση. Ο ίδιος ο Μπασάρ Αλ Άσαντ πάντως δήλωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει την εξουσία μόνο εάν τού το υποδείξει ο συριακός λαός, και όχι υπό την πίεση της Δύσης. 

"Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο, έρχεται στην εξουσία με την έκφραση της βούλησης του λαού μέσω εκλογών και, αν αποχωρήσει, αποχωρεί εάν ο λαός το ζητήσει, όχι εξαιτίας της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Διάσκεψης της Γενεύης ή της Διακήρυξης της Γενεύης", λέει ο Ασαντ. "Εάν ο λαός θέλει την παραμονή του, ο πρόεδρος παραμένει. Στην αντίθετη περίπτωση, οφείλει αμέσως να παραιτηθεί".

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου