Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

 

Νέες ανατροπές στο φορολογικό και πολύ πιθανά και νέες επιβαρύνσεις αναμένεται να φέρουν οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Από την πρώτη ημέρα στο υπουργείο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης έστειλαν μηνύματα για την αλλαγή της φορολογίας εισοδήματος το οποίο θα συνδέεται με ένα ευρύτερο σχέδιο αναδιανομής των φορολογικών βαρών.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει το «γράψε-σβήσε» όλων των πιθανών φορολογικών σεναρίων. Αυτό όμως που αυτή τη στιγμή φαίνεται να προκρίνεται είναι η καθιέρωση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ανεξαρτήτως πηγής.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι εισοδηματικές πηγές θα φορολογούνται με μία ενιαία και «προοδευτική» φορολογική κλίμακα. Πιθανό είναι να υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο, το οποίο όμως δεν θα αφορά όλους τους φορολογούμενους, ενώ εξίσου πιθανό είναι να υπάρχουν ειδικές προϋποθέσεις. 

Για παράδειγμα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος (όπως έχει πει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης) ή να χορηγείται μόνο σε εισοδήματα που άνω του 50% προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται αφορά τη διατήρηση ξεχωριστής κλίμακας για κάποιες πηγές εισοδημάτων, αλλά με ίδιους συντελεστές για όλες τις κλίμακες. Ωστόσο αυτή τη στιγμή θεωρείται δεδομένο ότι σε όποιο σενάριο και αν επικρατήσει, στους συντελεστές θα ενσωματωθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ήδη οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση μεταξύ άλλων προβλέπουν:

1.Επανεξέταση της φορολογίας εισοδήματος.
2. Κατάργηση αναποτελεσματικών ή άδικων φοροαπαλλαγών.
3.Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 .
4.Σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017.
5. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια ( ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%.
6.Στο 55% ( από 27,5%) η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014
7.Στο 75% η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τα εισοδήματα του 2015.
8.Στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις για τα εισοδήματα του 2014.
9.Τέλος η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος .
10. Διατήρηση των εσόδων από ΕΝΦΙΑ στα 2,650 δις ευρώ και το 2016.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου