Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΗΠΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Την ώρα που η Ρωσία στέλνει στρατεύματα στη Συρία για στήριξη στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και για την πάταξη των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ δείχνουν απροετοίμαστες από τις κινήσεις-ματ της Μόσχας και δεν επιδιώκουν να μπουν απέναντι στη Ρωσία σε μία περιοχή που όπως φαίνεται είναι αποφασισμένη να έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times η κυβέρνηση των ΗΠΑ διερευνά την στρατηγική της στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην Συρία. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα 43 τζιχαντιστές βρέθηκαν νεκροί στην περιοχή της Παλμύρας σε μάχες με το Στρατό που κερδίζει συνεχώς παίρνει τα πάνω του και κερδίζει έδαφος. Ο Στρατός της Συρίας έχει ενισχυθεί με ρωσικά όπλα. Το παραδέχτηκε έτσι κι αλλιώς και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι πωλεί στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti, ενώ τόνισε ακόμη ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ότι είναι «πρόωρο» να ομιλεί κανείς για ρωσική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που επικαλείται η εφημερίδα μιλούν για καινούργια σχέδια των ΗΠΑ ώστε να ενδυναμωθεί αποτελεσματικά το μέγεθος των ομάδων των εκπαιδευμένων ανταρτών-τζιχαντιστών που στάλθηκαν πίσω στην Συρία και μετακίνηση των στρατιωτικών παρατάξεων σε μέρη όπου υπάρχει περισσότερη τοπική υποστήριξη.

Βέβαια οι ομάδες αυτές όσο καλά και αν είναι εκπαιδευμένες ή και εξοπλισμένες, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να αντισταθούν στο Στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Μόσχα στη Συρία, έχει στα πλάνα της να φτιάξει  νέα στρατιωτική βάση και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να εμπλακεί στα σχέδιά της.

Στο διεθνές φάσμα η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την απόφαση του Πούτιν να δείξει προς το εσωτερικό μέτωπο ότι είναι κυρίαρχος του στρατηγικού παιχνιδιού στην περιοχή, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου