Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Σαρωτικές αλλαγές στα κοινοβουλευτικά αξιώματα που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος που αρχίζει το Σάββατο με την ηγετική ομάδα να αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στην ομάδα των προεδρικών και αυτή των 53. Οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται στις θέσεις του Προεδρείου της Βουλής.

Κι αυτό γιατί από τις τέσσερις θέσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη περίοδο δεν θα είναι κανένας καθώς η Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο α” Αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος και η Γ” Αντιπρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου, όχι απλώς δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, ενώ ο Β” Αντιπρόεδρος Γιάννης Μπαλάφας είναι πλέον μέλος της κυβέρνησης.

Ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται πολλά ονόματα για αντικαταστάτες όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή φαβορί για τη θέση του Α” Αντιπροέδρου είναι αυτό του Τάσου Κουράκη, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η πρόταση για τη Χαρά Καφαντάρη ενώ πολλές πιθανότητες για θέση Αντιπροέδρου της Βουλής συγκεντρώνει και ο Γιώργος Βαρεμένος.

Από εκεί και πέρα σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση σε κοινοβουλευτικά αξιώματα ( γραμματείς Βουλής, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ή Πρόεδροι Επιτροπών) βουλευτών που βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα του Αλέξη Τσίπρα όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Κώστας Μπάρκας, η Μαρία Θελερίτη και ο Μίμης Δημητριάδης.

Αλλαγή - έκπληξη φαίνεται πως θα υπάρξει και στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς υπάρχουν πολλές ενστάσεις στη συνέχιση της θητείας του Χρήστου Μαντά. Κατά κύριο λόγο ο κ. Μαντάς χρεώνεται το αντάρτικο στα προαπαιτούμενα του Ιουλίου και το Μνημόνιο του Αυγούστο, όχι μόνο από βουλευτές οι οποίοι μεταπήδησαν στη ΛΑ.ΕΝ αλλά και από βουλευτές οι οποίοι παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά στο πρόσωπο του κ. Σακελλαρίδη, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των 53 και η αξιοποίησή του θα αποσυμπίεζε σε μεγάλο βαθμό την όλη κατάσταση, από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η χαρακτηριστική φράση που ακούγεται είναι «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ίδιος αν θέλει ή αν δεν θέλει θέση».  

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένη να μη σηκώσει μύγα στο σπαθί της και να μην ανεχθεί αντάρτικα. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο Μαξίμου λένε με νόημα πως οποιαδήποτε παρέκκλιση από την κυβερνητική γραμμή θα παταχθεί άμεσα και με ξεκάθαρο τρόπο, εμμένοντας στη δήλωση του Αλέκου Φλαμπουράρη πως πλέον όσοι πολιτεύθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι δεσμευμένοι από όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου