Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ;

 

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές σε εξωτερικό και εσωτερικό που εκτιμούν ότι μόνο με ευρύτερη κυβέρνηση, δηλαδή με στήριξη κοινοβουλευτική από τουλάχιστον 200 βουλευτές (π.χ. Σύριζα, ΝΔ, Ποτάμι, Πασόκ) μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη γι' αυτούς πολιτική σταθερότητα, έχοντας απέξω τα λεγόμενα ακραία πολιτικά κόμματα και το κόμμα ενός γραφικού πολιτικού.

Που επί τόσα χρόνια διασκέδαζε τους τηλεθεατές με τις χονδροειδείς ατάκες και φράσεις που χρησιμοποιούσε, και τώρα επιχειρεί να διασκεδάσει και τη Βουλή διεισδύοντας στο Κοινοβούλιο! Δυστυχώς, εκεί καταντήσαμε!..

ΤΟ ΖΗΣΑΜΕ κι αυτό!.. Η 80ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ίσως για πρώτη φορά (διότι δεν ενθυμούμαι κάτι προηγούμενο) εγκαινιάζεται χωρίς ο τόπος μας να έχει εκλεγμένο, αλλά υπηρεσιακό πρωθυπουργό!

Ίσως αυτός και ο λόγος που ο πρόεδρος του Σύριζα κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα κυβερνήσει τη Χώρα, και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο τετραετίες, ώστε να εγκαινιάσει ισάριθμες φορές της ΔΕΘ, έτσι όπως τουλάχιστον εξέφρασε αυτή την αισιοδοξία, στη διάρκεια της σύντομης συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Αναστάσιο Τζήκα και στα μέλη της διοίκησης, λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση μαζί τους.

Όταν η κουβέντα ήρθε στα εγκαίνια της 80ής ΔΕΘ, που φέτος τέλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Τσίπρας είπε στους συνομιλητές του πως «δεν πειράζει που δεν έκανα εγώ τα εγκαίνια ως πρωθυπουργός. Τα επόμενα οχτώ χρόνια θα έχω τη δυνατότητα...» και αμέσως όλοι γέλασαν με νόημα!

Από την άλλη πλευρά, για τσίπουρο και μεζέ δίπλα στη θάλασσα μαζί με νεαρά στελέχη του κόμματος βρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Μαγνησία, εκεί δηλαδή που κάλεσε τους νέους σε συστράτευση, για να δώσουν όλοι μαζί τον αγώνα σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Πάντα ταύτα όταν όλες οι δημοσκοπήσεις-θρίλερ δείχνουν μια μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, ενώ άγνωστος παραμένει ακόμη τόσο ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή όσο και το πόσα κόμματα θα χρειαστούν για να προκύψει σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα.

Είναι αλήθεια, ότι η πρώτη θέση θα κρίνει και τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης λόγω του “μπόνους” των 50 εδρών, καθώς είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτό.

Αν όμως π.χ. το πρώτο κόμμα (είτε ο Σύριζα είτε η Νέα Δημοκρατία) έχει 29% σε εννιακομματική Βουλή, τότε θα έχει μόλις 126 έδρες και οι περίπου 30 έδρες του Ποταμιού και του Πασόκ θα φτάνουν οριακά για την επίτευξη πλειοψηφίας, χωρίς να εγγυώνται μακροπρόθεσμη πολιτική σταθερότητα.

Αντίθετα, ένα πρώτο κόμμα με ποσοστό 31% σε Βουλή επτά κομμάτων θα έχει 136 έδρες, διευκολύνοντας λίγο περισσότερο τις συνεργασίες.

Ερώτημα, λοιπόν: Έρχεται ο Μεγάλος Συνασπισμός, που λέγαμε εδώ και τόσο καιρό για την επερχόμενη συνεργασία Σύριζα και Νέας Δημοκρατίας; Είναι αλήθεια, ότι παρά το γεγονός πως ο Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του κόμματός του με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά να κάνει και πάλι μια… κυβίστηση σε σχέση με τα όσα έχει πει και να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, ειδικά μετά τη δημόσια διαβεβαίωση από τη ΝΔ ότι δεν έχει αντίρρηση να συνεργαστεί με τον Σύριζα.

Βεβαίως, υπάρχει και η δυνατότητα μετεκλογικής σύμπραξης του Σύριζα με το Ποτάμι και το Πασόκ σε μια κυβέρνηση κεντροαριστεράς, ωστόσο τα αριθμητικά δεδομένα δεν ευνοούν πολύ τέτοιες υποθέσεις. 

Ωστόσο, για να κλείνουμε το θέμα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές σε εξωτερικό και εσωτερικό που εκτιμούν ότι μόνο με ευρύτερη κυβέρνηση, δηλαδή με στήριξη κοινοβουλευτική από τουλάχιστον 200 βουλευτές (π.χ. Σύριζα, ΝΔ, Ποτάμι, Πασόκ) μπορεί να προσφέρει την πολυπόθητη γι' αυτούς πολιτική σταθερότητα, έχοντας απέξω τα λεγόμενα ακραία πολιτικά κόμματα και το κόμμα ενός γραφικού πολιτικού, που επί τόσα χρόνια διασκέδαζε τους τηλεθεατές με τις χονδροειδείς ατάκες και φράσεις που χρησιμοποιούσε, και τώρα επιχειρεί να διασκεδάσει και τη Βουλή διεισδύοντας στο Κοινοβούλιο! 

Δυστυχώς, εκεί καταντήσαμε!..    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου