Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ

 

Το 64,1% πιστεύει ότι πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε, το 65,3% ότι σωστά υπέγραψε τη συμφωνία και ότι μπορεί να την εφαρμόσει - Μπροστά 2,3% ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ Ακολουθούν Ποτάμι, ΧΑ, ΚΚΕ, Λαϊκή Ενότητα - Μπαίνει στη Βουλή ο Λεβέντης, στο κόκκινο ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.

 Υψηλός είναι ο βαθμός της εμπιστοσύνης με την οποία συνεχίζει να περιβάλλει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού τον Αλ. Τσίπρα. Συμφωνεί με τις επιλογές και τις αποφάσεις που πήρε σε κρίσιμα ζητήματα, επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς του και παράλληλα τον θεωρεί καταλληλότερο για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας και μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Και αυτό παρά την κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα της διάσπασης που προκλήθηκε μετά την αποχώρηση των στελεχών που δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα, κίνηση που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους οι πολίτες αποδοκιμάζουν με ένταση.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από μεγάλη έρευνα που διενήργησε η εταιρεία RASS. Το 64,1% πιστεύει ότι προσπάθησε να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, την άποψη μάλιστα αυτή έχει και 49,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Το 65,3% θεωρεί ότι καλώς έκανε και υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, ενώ την απόφασή του αυτή επικροτεί και το 78,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, το 65,5% πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός Μνημονίου για την αντιμετώπιση της κρίσης και με αυτό συμφωνεί το 59,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 84,4% της Νέας Δημοκρατίας και το 60,5% των άλλων κομμάτων.

Σε ποσοστό 54,5% πιστεύουν ότι η βασική αιτία που η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές είναι το ότι η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, καθώς οι διαφωνούντες βουλευτές αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέτρεψαν ουσιαστικά την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας υπερτερεί του Β. Μεϊμαράκη (34,8% έναντι 31,9%) στο ποιος μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά τη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ στον κ. Τσίπρα πιστώνεται το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους (70,9%) οι πολίτες τάσσονται υπέρ της παραμονής πάση θυσία της χώρας στην Ευρωζώνη, κάτι με το οποίο συμφωνεί και το 61,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το 43,4% τον εμπιστεύεται για την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του κ. Μεϊμαράκη είναι 19,1%.

Σύμφωνα με την έρευνα της RASS, το 53,2% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει λανθασμένη την κίνηση του Π. Λαφαζάνη και των άλλων στελεχών να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργήσουν τη Λαϊκή Ενότητα. Το 81,2% μάλιστα θεωρεί ότι η εναλλακτική πρόταση που προβάλλει το νέο κόμμα είναι μη εφαρμόσιμη. Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24,6% έναντι 22,3% της Νέας Δημοκρατίας, διαφορά που αναμένεται να διευρυνθεί καθ' οδόν προς τις εκλογές, καθότι η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ κινείται πέριξ του 55%, ενώ της Νέας Δημοκρατίας έχει υπερβεί το 70% και τα περιθώρια περαιτέρω αύξησης είναι περιορισμένα. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι (6,0%), ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΚΕ με 5,7%, η Λαϊκή Ενότητα με 5,3%, η Ένωση Κεντρώων με 4,3%, το ΠΑΣΟΚ με 3,2%, ενώ κάτω από το όριο του 3% κινούνται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Πιο αναλυτικά:

•Στην ερώτηση «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει υποχωρήσει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Εσείς τι πιστεύετε για τον κ. Τσίπρα, ότι σας εξαπάτησε ή ότι προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε;», το 64,1% απάντησε ότι προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε, το 32,7% ότι με εξαπάτησε, ενώ το 3,2% δεν έδωσε καμία απάντηση. Την άποψη ότι προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε συμμερίζεται το 82% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 49,8% της Νέας Δημοκρατίας και το 58,2% των άλλων κομμάτων.

•Στην ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας έπραξε καλά ή όχι που υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών και υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο, το 65,3% απάντησε ότι καλώς και μάλλον καλώς υποχώρησε, ενώ το 31,4% απάντησε ότι κακώς και μάλλον κακώς υποχώρησε. Καλώς υποχώρησε είπε το 60,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 78,8% της Νέας Δημοκρατίας και το 62,3% των άλλων κομμάτων.

•Στην ερώτηση αν η χώρα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στην Ευρωζώνη το 70,9% απάντησε ναι και μάλλον ναι, ενώ το 27,7% όχι και μάλλον όχι. Με την πρώτη άποψη συμπαρατάχθηκε το 61,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 96,2% της Νέας Δημοκρατίας και το 62,3% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων.

•Το 34,8% πιστεύει ότι ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να υλοποιήσει πιο αποτελεσματικά τη συμφωνία με τους δανειστές, το 31,9% θεωρεί πιο κατάλληλο τον Β. Μεϊμαράκη, ενώ το 28,6% δεν θεωρεί κατάλληλο κανέναν από τους δύο.

•Στην ερώτηση ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή, το 3,4% λέει τον κ. Τσίπρα, μόλις το 19,1% τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ το 34,6% κανέναν από τους δύο.

Τι παίρνουν τα κόμματα: Με 2,3 μονάδες διαφορά προηγείται στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι. Η Λαϊκή Ενότητα βρίσκεται στην έκτη θέση, ενώ η έκπληξη προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων, που υπερβαίνει κατά πολύ το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Λίγο πάνω από το όριο κινείται το ΠΑΣΟΚ και μακριά από αυτό οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που - όπως φαίνεται - θα δυσκολευτούν να μπουν στη Βουλή. Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 24,6%, Νέα Δημοκρατία 22,3%, Ποτάμι 6%, Χρυσή Αυγή 5,8%, ΚΚΕ 5,7%, Λαϊκή Ενότητα 5,3%, Ένωση Κεντρώων 4,3%, ΠΑΣΟΚ 3,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,3%. Το 3,8% επιλέγει κάποιο άλλο κόμμα, το 2,4% άκυρο ή λευκό, ενώ στο 14,3% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 55,4%, γεγονός που αποδίδεται στην αμηχανία και στην απογοήτευση που έχει προκαλέσει η αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη και άλλων στελεχών. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι καθ' οδόν προς τις εκλογές το ποσοστό θα αυξηθεί κι έτσι θα μεγαλώσει η διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Στη ΝΔ η συσπείρωση κινείται πολύ ψηλά (71,5%), κάτι που έχει να κάνει με την αλλαγή ηγεσίας και την παρουσία του Β. Μεϊμαράκη.

Ανεφάρμοστη η πρόταση Λαφαζάνη, λέει το 81,2%. Αποδοκιμάζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες την απόφαση του Π. Λαφαζάνη και άλλων στελεχών να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ιδρύσουν τη Λαϊκή Ενότητα. Παράλληλα, τους επιρρίπτουν την ευθύνη για το ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές, καθώς με την κίνησή τους ανέτρεψαν ουσιαστικά την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν τα στελέχη αυτά έκαναν καλά ή όχι το 53,2% απάντησε όχι και μάλλον όχι και το 40% ναι και μάλλον ναι. Ότι δεν έπραξαν σωστά λέει το 60,6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 53,1% της Νέας Δημοκρατίας και το 46,1% των άλλων κομμάτων. Στην ερώτηση αν η Λαϊκή Ενότητα έχει εφαρμόσιμη εναλλακτική πρόταση ή όχι το 81,2% λέει όχι και μάλλον όχι, ενώ μόλις το 12% λέει ναι και μάλλον ναι. 

Ακόμη, το 50% πιστεύει ότι οι βουλευτές που αποχώρησαν βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό, ενώ το 54,5% των πολιτών τούς χαρακτηρίζει «υπεύθυνους» για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς με τη διαφοροποίησή τους σε κρίσιμα ζητήματα στέρησαν από την κυβέρνηση τη δεδηλωμένη στη Βουλή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου