Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΝΩΣΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

 

Κρίσεις ανθρωπιστικές, κρίσεις χρέους, κρίσεις οικονομικές με φόντο ένα νέο «κύμα» αποπληθωρισμού που υποβόσκει απειλητικά πάνω από την παγκόσμια οικονομία, καθώς η πτώση των τιμών πετρελαίου δεν λέει να σταματήσει.

Και αυτό μέσα σε λίγο μόλις χρονικό διάστημα, καθώς δεν έχει περάσει ούτε καν μία δεκαετία. Το πρώτο αποπληθωριστικό «κύμα», που καθοδηγήθηκε από τη στεγαστική κρίση και τη χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ, σφράγισε την περίοδο 2008-09, το δεύτερο έχει να κάνει με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη 2011-12 και σήμερα, το τρίτο που καταφθάνει μαζί με τη διαφαινόμενη κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί: όλες οι κρίσεις των αναδυόμενων αρχίζουν στις αγορές ξένου συναλλάγματος, προτού διαχυθούν σε άλλες, εμπορευμάτων, χρέους, μετοχών με τελικό αποδέκτη την πραγματική οικονομία. Τους προσεχείς μήνες είναι πολύ πιθανόν να πιάσουμε πάτο στα χρηματιστήρια των αναδυόμενων και η εμπειρία του παρελθόντος έχει διδάξει ότι θα χρειαστούν αρκετά έτη για να αποκατασταθεί η ομαλή ροή κεφαλαίου και η πειθαρχία σε επίπεδο κόστους έπειτα από χρόνιες υπερεπενδύσεις.

Στο παρελθόν, η κατάρρευση των τιμών στις αναδυόμενες οδήγησε σε αύξηση του πραγματικού εισοδήματος και της πραγματικής κατανάλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σήμερα, μία κρίση στις αναδυόμενες θα οδηγήσει σε κατάρρευση των τιμών και του όγκου εμπορικών συναλλαγών παγκοσμίως, καθώς διαδραματίζουν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία.

Εν κατακλείδι, αυτό το τρίτο αποπληθωριστικό «κύμα» θα σημάνει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συνεχίσει να κινείται σε επίπεδο χαμηλότερο της δυναμικής του, ότι οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν και ότι η περαιτέρω πτώση της παγκόσμιας παραγωγής θα είναι κάτι αναπόφευκτο. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι διαμορφωτές πολιτικής στέκονται σχεδόν απαθείς, κάνοντας αόριστες συστάσεις του τύπου «καλό θα ήταν οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να αποφύγουν πρόωρες επιτοκιακές αυξήσεις».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αποφεύγει να πει απευθείας στην πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζάνετ Γιέλεν, να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016. Οσο για την Κίνα, περιορίζεται στο να ενθαρρύνει το Πεκίνο να κινηθεί προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων. Κινήσεις περιμετρικές που τελικά δεν βοηθούν κανέναν...
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου