Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Αξιωματούχοι του υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ δήλωσαν την Τετάρτη ότι άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων βρίσκονται στο έδαφος της Ροζάβα (βόρεια Συρία – δυτικό Κουρδιστάν) για να παράσχουν βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις του YPG/YPJ που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμερικανός στρατηγός Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin), επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής κεντρικής διοίκησης, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ «συνεργάζονται με το YPG» στο έδαφος της Συρίας, δίχως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είπαν ότι οι Αμερικανοί κομάντος έχουν «συμβουλευτικό και βοηθητικό ρόλο» και ότι δεν εμπλέκονται σε μάχες, έχουν μάλιστα τοποθετηθεί μακριά από την πρώτη γραμμή.

Η είδηση έχει προκαλέσει «εγκεφαλικά» στην Τουρκία, αφού οι Κούρδοι αντάρτες της Συρίας είναι «αδελφή» οργάνωση με τους Κούρδους αντάρτες του PKK στην Τουρκία, με πολλές τουρκικές εφημερίδες να προσπαθούν να «διαχειριστούν» το «σοκ», ότι οι ΗΠΑ βοηθάνε -όπως γράφουν- αυτούς που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου