Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΝΔΡΩΝ

 

Τι ειπώθηκε μεταξύ των δυο ανδρών; Η συνάντηση με το Βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας και τα καρφιά Τσίπρα... Το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη."Τρίλεπτη συνάντηση «στα όρθια» με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πλανητάρχης προς τιμήν των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό ισχυρίστηκε κυβερνητική πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι η τρίλεπτη συνομιλία διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα. Η δεξίωση έγινε στο ξενοδοχείο New York Palace και κράτησε περίπου δυο ώρες, όσο διάστημα χρειάστηκε για να βγει η καθιερωμένη φωτογραφία του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους με όλους τους ξένους ηγέτες και τις συζύγους αυτών.

Στη δεξίωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του Ανδρη. Όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της φωτογράφισης οι ηγέτες έφευγαν από το ξενοδοχείο. 

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, ο κ. Ομπάμα συνέστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό στη σύζυγό του Μισέλ, στην οποία φέρεται να είπε ότι έχει κερδίσει απανωτά τις τελευταίες εκλογές.

Η πηγή είπε ότι από εκεί και πέρα, η συζήτηση στράφηκε στην πολιτική και ο Πρόεδρος Ομπάμα φαίνεται ότι έχει τη βούληση να στηρίξει την Ελλάδα τόσο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην επαναφορά της στην ανάπτυξη και στο θέμα του χρέους.

Η πηγή είπε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στον κ. Τσίπρα ότι κάποιοι φίλοι του πηγαίνουν συχνά διακοπές στην Ελλάδα. Η πηγή δήλωσε ότι η τρίλεπτη συζήτηση περιλάμβανε το προσφυγικό και το Κυπριακό.

Δήλωσε ακόμα ότι ο κ. Τσίπρας είχε και ένα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι στον οποίο είπε να κάνει βήματα πίσω για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με την πηγή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και ένα μικρό διάλογο με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας.Του είπαν ότι η Ελλάδα είναι όμορφη χώρα και ότι στη χώρα μας πάνε για διακοπές κάθε καλοκαίρι, συγκεκριμένα στο Πόρτο Χέλι, όπου έχουν σπίτι. Του είπαν ότι οι Έλληνες αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τα capital controls.

Ο κ. Τσίπρας τους απάντησε «να το πείτε στον Ρούτε, διότι κάποιοι θα ήθελαν να μας διώξουν από το ευρώ». Αστειευόμενοι του απάντησαν: «Όχι, διότι θα χάσουμε και το σπίτι μας».Σημειώνουμε ότι σήμερα Τρίτη ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης θα ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης, και τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα.Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

«Good Job»:Η πρώτη δια ζώσης και επίσης ολιγόλεπτη επαφή των δύο ηγετών είχε γίνει λίγο νωρίτερα, στο επίσημο δείπνο που δόθηκε για τους ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σε εκείνη, όπως μεταδίδει το Mega, ο Αμερικανός πρόεδρος πλήσιασε και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του και του έδωσε ραντεβού για το δείπνο στον Λευκό Οίκο, λέγοντάς του «Good job»".

Σημερινό Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Οι συναντήσεις που θα έχει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αλλά και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ξεχωρίζουν από το σημερινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη (9:30-10:00 ώρα ΗΠΑ, 4:30-5:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος), ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL (10:30-14:00 ώρα ΗΠΑ, 19:30-21:00 ώρα Ελλάδος). Στις 16:00 (ώρα Αμερικής, 23:00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει προγραμματιστεί για τις 17:40-17:50 τοπική ώρα (00:40-00:50 ώρα Ελλάδος).

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της Ε.Ε. ενώ στη συνέχεια θα έχει στη  συνάντηση με την ομογένεια (19:30 ώρα ΗΠΑ, 2:30 ώρα Ελλάδος). Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο.


Κατά τη χθεσινή μέρα, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας, τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, την πρόεδρο της Βραζιλίας, με τον Πρόεδρο του Ισημερινού, ενώ  τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.   

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. H συνάντηση των δυο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο  περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την οποία οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.

Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο κ. Νετανιάχου προσκάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Ισραήλ. Αντικείμενο της μεταξύ τους επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας, καθώς και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τέλος ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΝΤΙΛΑΜ ΡΟΥΣΕΦ ΚΑΙ ΡΑΦΑΕΛ ΚΟΡΕΑ. Συνάντηση είχε επίσης - πάντα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την αεροναυπηγική βιομηχανία και την ενέργεια. 

Προκειμένου να προωθηθεί  η συνεργασία τους τομείς αυτούς, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης συζητήθηκε η πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε την Ντίλμα Ρούσεφ να επισκεφθεί την Αθήνα τον Φεβρουάριο, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα. Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Λατινικής Αμερικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στα δύο μέρη.   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου