Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΔΙΝΕΙ 3 ΔΙΣ. ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times». Σύμφωνα με τους FT, η συμφωνία προβλέπει την επιτάχυνση χαλάρωσης των περιορισμών για χορήγηση βίζα σε τούρκους πολίτες, που αποτελούσε βασική επιθυμία της τουρκικής πλευράς, αλλά και την παροχή ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας έως και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Άγκυρα.

Η φερόμενη απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων θα δώσει σε περίπου 75 εκατομμύρια τούρκους πολίτες εύκολη πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν, ακόμα και από το 2016. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τους FT, η Κομισιόν δέχεται να ανοίξει πέντε κεφάλαια των διαπραγματεύσεων ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να απαίτησε την ένταξη της Τουρκίας στη λίστα «ασφαλών χωρών», που πρακτικά σημαίνει ότι οι τουρκικές Αρχές θα μπορούν να απορρίπτουν αιτήσεις ασύλου πιο εύκολα, αλλά και την πρόσκλησή του σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η συμφωνία ωστόσο δεν έχει επικυρωθεί από τους ηγέτες των 28 κρατών-μελών, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που έχει ως μοναδικό αντικείμενο την επίλυση της προσφυγικής κρίσης και αιχμή το μοντέλο της συνεργασίας με την Τουρκία. «Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο», δήλωσε στους FT τούρκος αξιωματούχος.




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου