Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η «ΚΟΥΡΣΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ

 

Στην τελική ευθεία για τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισέρχεται η κυβέρνηση: Ως την Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση μετά την παράταση για μία εβδομάδα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Παρασκευή.

Επίσης, στο υπουργείο εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, ποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν και που θα βρεθούν τα ισοδύναμα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει «κλειδώσει» κάποιo από αυτά. Έως την Παρασκευή θα έχει οριστικοποιηθεί επίσης πώς θα επιτευχθεί ο περιορισμός στο μισό της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι, βάση της σχετικής υποχρέωσης του μνημονίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζεται είτε ο περιορισμός στο μισό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής του, είτε η μείωση του επιδόματος στο μισό και η χορήγησή του σε όσους το ελάμβαναν και πέρυσι. Τα μέτρα αυτά αλλά και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων, που παραμένει σε εκκρεμότητα μετά την απόσυρση της σχετικής διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων με τους θεσμούς που ξεκινούν ξανά αυτή την εβδομάδα. 

Σε ότι αφορά στη φορολογία των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών συγκλίνει στην θέσπιση κλίμακας που θα φορολογεί με χαμηλό συντελεστή τα χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια και έτσι θα είναι δικαιότερο από το σημερινό των δύο συντελεστών. Παράλληλα, αναμένεται να διευθετηθεί και το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων. Η κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησής τους στις εφορίες δεν σημαίνει ότι θα φορολογηθούν εισοδήματα που δεν εισπράττονται έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. 

Ο ίδιος και το επιτελείο του αναζητούν τη νέα ρύθμιση που θα προστατέψει τους ιδιοκτήτες από φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα που δεν εισπράττουν. Ανοικτό στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι και το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Ο Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του δεν έχει αποκλείσει να υπάρξουν μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 που θα πρέπει να καταβληθούν ως το τέλος του έτους. 

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι προς το δικαιότερο προκειμένου να πληρώνουν περισσότερο αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και υψηλής εμπορικής αξίας. Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι αλλαγές που θα υπάρξουν θα αφορούν το 2016 προκειμένου να μετασχηματισθεί σε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ενώ τώρα, ως γνωστόν, φορολογεί το κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Αναμένεται δε, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, να συμπεριλάβει και την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων στο εξωτερικό. Για τον ΕΝΦΙΑ του 2015 τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο ΤΑΧΙS ως και την ερχόμενη Πέμπτη. Ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη ως και το τέλος του μήνα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ από τον συγκεκριμένο φόρο, έσοδα τα οποία θα ενσωματωθούν στον φετινό προϋπολογισμό.

Αύριο Τρίτη έρχονται οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία έναρξης της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου θα κριθεί από την ολιγοήμερη επίσκεψη των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα αύριο, Τρίτη.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν το ταξίδι «αστραπή» των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), ως το πρώτο δείγμα αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με την επικείμενη αξιολόγηση.

Κυβερνητικός παράγοντας είπε στη Huffington Post ότι «Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι καλό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την έναρξη της αξιολόγησης».

Διερευνητικές οι προθέσεις πριν τις πιέσεις. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν το ταξίδι «αστραπή» των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), ως το πρώτο δείγμα αναφορικά με τις προθέσεις των δανειστών σε σχέση με την επικείμενη αξιολόγηση.

Κυβερνητικός παράγοντας είπε στη Huffington Post ότι «Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι καλό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την έναρξη της αξιολόγησης». 

Ο στόχος των επικεφαλής στην Αθήνα είναι διπλός. Κατ' αρχήν θέλουν να διαπιστώσουν οι ίδιοι σε ποιο σημείο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη των στόχων του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο, εξαιτίας των πρόωρων Ελληνικών εκλογών. 

Με αυτό ακριβώς έχει να κάνει και ο δεύτερος στόχος, καθώς οι δανειστές θα ζητήσουν από τους αρμόδιους υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος υλοποίησης της πρώτης λίστας προαπαιτούμενων.

Οι δανειστές έχουν συνδέσει άμεσα την ημερομηνία επιστροφής τους με την εφαρμογή των ορόσημων που θέτει το Μνημόνιο και ως εκ τούτου έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν έχει κλείσει αυτός ο κύκλος.

Σε αυτό το κλίμα πίεσης, από την πλευρά των δανειστών υπάρχουν τα τελευταία 24ώρα πληροφορίες ότι θεωρείται απίθανο να ξεκινήσει η αξιολόγηση εντός του Νοεμβρίου, θέτοντας ως πιο πιθανή ημερομηνία τις αρχές Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο όμως θα σήμαινε την εμπλοκή στην ομαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, καθώς η διαδικασία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει τις επόμενες 13 ημέρες να τρέξει προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει εντός του Οκτωβρίου την υλοποίηση της πρώτης λίστας των προαπαιτούμενων δράσεων και ταυτόχρονα να οριστικοποίηση τη δεύτερη λίστα, η οποία θα έρθει και αυτή προς ψήφιση στη Βουλή, από τη στιγμή που το Βερολίνο δεν δέχεται να υπάρξει αποσύνδεση των δύο κρίσιμων θεμάτων. Δεδομένο θεωρείται ότι το δεύτερο πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 4 Νοεμβρίου. 

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έως τότε προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και τη συγγραφή των νόμων που θα αφορούν την έναρξη της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ (αρχίζοντας με το 20% των δικαιούχων την 1.1.2016), την εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία και την σταδιακή κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες.

Ακόμα θα περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις από την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ που αφορά τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, τη διακίνηση του ψωμιού, τις εκπτώσεις στα καταστήματα, το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση μη συνταγογραφούμενων φάρμακων από τα σουπερμάρκετ κ.α.

Αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν και σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και τους οριστικούς στόχους των αποκρατικοποιήσεων. Ενέργεια, τραίνα και λιμάνια είναι στη λίστα με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να πρέπει να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Προς τα τέλη του έτους μεταφέρεται η ψήφιση του  Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος  Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 στο οποίο θα προσδιορίζονται τα επιπλέον μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αστοχίες στο νέο πρόγραμμα.

Η μετάθεση της ολοκλήρωσης και ψήφισης του νέου ΜΠΔΣ έχει να κάνει με την επικείμενη αξιολόγηση, καθώς τότε θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι για την επόμενη χρονιά αλλά και το ύψος των επιπλέον μέτρων που ενδεχομένως θα ζητήσουν οι δανειστές. 

Σε αυτό το μέτωπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με τις πρώτες εκτιμήσεις των δανειστών, καθώς κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι σίγουρα πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις του 4%, καθώς η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση  2,3%.

Ωστόσο, νεότερες εκτιμήσεις προβλέπουν ύφεση 0,9%, ενώ ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο 0.5%.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου