Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΜΟΣΧΑ

 

Η παρακολούθηση των ρωσικών επιχειρήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες στρατού και ασφάλειας έχει καταλήξει ότι τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι συνετρίβησαν, την ώρα που διέσχιζαν τον ιρανικό εναέριο χώρο, υποστήριξαν οι πηγές του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου.

Κατά την ίδια πηγή, ένας από τους αξιωματούχους εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα, αλλά ο άλλος δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό.

«Βρήκαν όλοι το στόχο»Σε απάντηση των παραπάνω, τo υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι «όλοι» οι ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύθηκαν προς τη Συρία από την Κασπία Θάλασσα έπληξαν τους προκαθορισμένους στόχους τους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Σε αντίθεση με το (αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο) CNN εμείς δε μιλάμε επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, μετέδωσε το Interfax. «Δημοσιοποιούμε την εκτόξευση των πυραύλων και τους στόχους που έπληξαν» τόνισε ο ίδιος.

Χτυπούν απροειδοποίητα, απρόβλεπτη η δράση τους λένε οι ΗΠΑ.Η Ρωσία εκτόξευσε πυραύλους cruise κατά στόχων στη Συρία χωρίς καμία προειδοποίηση, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, περιγράφοντας μία τάση για απρόβλεπτη στρατιωτική δράση που μπορεί να οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, όπως αναφέρει το Reuters. Μάλιστα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι σύντομα η Ρωσία θα υποστεί ανθρώπινες απώλειες στη Συρία.

«Παρατηρούμε όλο και πιο αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις. Παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο... εκτόξευσαν πυραύλους cruise από την Κασπία χωρίς προειδοποίηση», είπε ο Κάρτερ μετά τις διεργασίες των μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τηλεφώνημα Κέρι - Λαβρόφ.ΗΠΑ και Ρωσία είχαν και την Πέμπτη επαφές σε κορυφαίο επίπεδο, με κύριο θέμα την κατάσταση στη Συρία και την εμπλοκή των δυνάμεων που ελέγχουν στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συνομίλησαν τηλεφωνικά εκ νέου, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ότι οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμός στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επισήμαναν την αναγκαιότητα να αποφευχθούν περιστατικά εμπλοκών στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Χτυπήματα από 1.500 χλμ. μακριά.Την Τετάρτη η Μόσχα δήλωσε ότι τα πλοία της στην Κασπία εξαπέλυσαν κατά στόχων στην Συρία μπαράζ πυραύλων, οι οποίοι διένυσαν μία απόσταση σχεδόν 1.500 χιλιομέτρων πάνω από το Ιράν και το Ιράκ πριν πλήξουν τους στόχους τους.Οι ΗΠΑ έχουν παραδεχθεί ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας της οποίας ηγούνται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία τουλάχιστον σε μία περίπτωση, για να αποφύγουν «στενές επαφές» με ρωσικά μαχητικά. 

Κατά τον Κάρτερ, έφτασαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ. Αν και η Ουάσιγκτον αρνείται κάθε συνεργασία με τη Μόσχα στη Συρία, το Πεντάγωνο αναζητά μία συμφωνία με τους Ρώσους όσον αφορά τις επιχειρησιακές διαδικασίες, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια των πιλότων.

Μεγάλη αντεπίθεση των δυνάμεων του Ασαντ.Ο συριακός στρατός, ενισχυμένος από τα ρωσικά πλήγματα από αέρος, ενεπλάκη σε σκληρές μάχες με αντάρτες για τον έλεγχο ενός υψώματος κοντά στο παραλιακό προπύργιο του Ασαντ, όπως ανέφεραν τόσο αντικαθεστωτικές πηγές όσο και ανεξάρτητοι φορείς που παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Συρία.

Η σύγκρουση επικεντρώθηκε γύρω από την Τζουμπ αλ Αχμαρ, μία περιοχή κοντά στην Λατάκια, που αν καταληφθεί θα επιτρέψει στον στρατό να πλήξει πιο αποτελεσματικά θέσεις των ανταρτών από το υψίπεδο του Γκαμπ. Οπως είπε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ραμί Αμπντουλραχμάν, «η σύγκρουση εντείνεται στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Τζουμπ αλ Αχμαρ, με κάποια κέρδη για τον στρατό αλλά χωρίς καθοριστική προέλαση ως τώρα».

Οι αντάρτες είχαν καταλάβει την περιοχή στα τέλη Ιουλίου, μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας της Ιντλίμπ. Δικές τους πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο στρατός με ρωσική αεροπορική υποστήριξη έπληξε θέσεις των ανταρτών στην Σάλμ, βορειοανατολικά της Λατάκια, ένα ακόμη μείζον σημείο αντιπαράθεσης των δύο πλευρών.

«Η περιοχή δέχεται καθημερινά επιθέσεις αλλά δεν έχουμε δει πριν αυτή την πυκνότητα, με πυρά βαρέων όλμων και πυροβολικού, καθώς και ρωσικούς βομβαρδισμούς των θέσεών μας», δήλωσε σχετικά ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χιφνάουι, εκ μέρους της αντάρτικης ομάδας Αχφάρ αλ Σαμ.

«Δείχνει τα δόντια του» στη Ρωσία το ΝΑΤΟ.«Στη Συρία παρακολουθούμε μία ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Θα αναλύσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και τις συνέπειές τους για την ασφάλεια της Συμμαχίας», δήλωσε ο γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε πρόσφατες παραβιάσεις του εναερίου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά αεροσκάφη. Είδαμε αεροπορικά πλήγματα, εκτόξευση πυραύλων, είδαμε διεισδύσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο και φυσικά όλα αυτά αποτελούν λόγους ανησυχίας...παραμένουμε σε στενή επαφή με τις τουρκικές αρχές», σημείωσε ο γγ, προσθέτοντας με έμφαση:

«ΤΟ ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και ικανό να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ενάντια στις όποιες απειλές. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ανταποκριθεί αυξάνοντας την ικανότητά του και την ετοιμότητα για ανάπτυξη δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του νότου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας...Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για πρωτοβουλίες με στόχο την εξεύρεση μίας πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία».

Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η Μόσχα κλιμακώνει την στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία, παρέχοντας την αναγκαία στρατιωτική υποστήριξη, ώστε οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά των δυνάμεων των σύρων ανταρτών στην δυτική Συρία.

Σύμφωνα με την Μόσχα, τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του στόλου της Κασπίας, εκτόξευσαν χθες 26 πυραύλους κατά 11 στόχων στο συριακό έδαφος που αφορούν θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), καταστρέφοντάς τους. Παράλληλα, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε χθες μεγάλη χερσαία επιχείρηση στον βορρά της επαρχίας Χάμα, στην κεντρική Συρία, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών και του ρωσικού ναυτικού, μια εβδομάδα μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον συριακό στρατό, τα ρωσικά χτυπήματα αποδεικνύονται αποτελεσματικά, αφού «έχουν υπονομεύσει την επιχειρησιακή ικανότητα των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και άλλων μονάδων».

ΗΠΑ: «Θεμελιώδες σφάλμα» οι επιχειρήσεις-«Θα τις κλιμακώσουμε» απαντά η Μόσχα.Η Ουάσινγκτον επανέλαβε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ τους χαρακτήρισε «θεμελιώδες σφάλμα».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα αποκάλυψε ότι ο συνασπισμός κατά του ΙΚ αναγκάστηκε να «αλλάξει την πορεία» τουλάχιστον σε ένα από τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία, προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο.

Πάντως ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι σχεδόν το σύνολο των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία δεν είχε στόχο τους τζιχαντιστές του Iσλαμικού Κράτους ή οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα, αλλά μετριοπαθείς ένοπλες συριακές οργανώσεις που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, κάτι που διαψεύδει η Μόσχα.

Μάλιστα σε απάντηση της οργισμένης αντίδρασης της Τουρκίας, το Κρεμλίνο επεσήμανε ότι επιθυμεί την διατήρηση των καλών σχέσεων με την Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις συμβάλλουν στην διασφάλιση της σταθερότητας και την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων.

Βρετανικά στρατεύματα στην Βαλτική.Σε ενίσχυση των ανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες της Βαλτικής, προχωρά η Βρετανία, «με στόχο να καθησυχαστούν οι σύμμαχοί μας στα ανατολικά», καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μάικλ Φάλον.

«Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας μας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και ως απάντηση στην όποια περαιτέρω πρόκληση και επιθετικότητα» διευκρίνισε ο Φάλον, προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο. 

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι σε περίπτωση ενίσχυσης της παρουσίας βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, η Μόσχα θα λάβει μέτρα «ώστε να υπάρξει ισορροπία».
«Είναι λυπηρό και θα ισοδυναμεί με τη χρησιμοποίηση από τη Βρετανία μίας ρωσικής απειλής ως προσχήματος για την επέκταση του ΝΑΤΟ» τόνισε ο Πεσκόφ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ... ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ. Πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κασπία Θάλασσα έπληξαν και τη νύχτα στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Οι πύραυλοι έπληξαν μονάδες κατασκευής πυρομαχικών και βομβών, κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα εκπαίδευσης.

Από τη Βηρυτό, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι συριακές χερσαίες δυνάμεις και συριακές εθνοφυλακές, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, εξαπέλυσαν επίθεση κατά των σύρων ανταρτών στην στρατηγικής σημασίας κοιλάδα αλ-Γαμπ, στη βορειο-δυτική Συρία.

Οι συριακές ανταρτικές δυνάμεις είχαν προωθηθεί στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας επίθεσης τον Ιούλιο και Αύγουστο 2015 απειλώντας την κυριαρχία των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού σε σημεία κλειδιά της παράκτιας δυτικής ζώνης της χώρας.

ΗΠΑ: Καμία απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων .Εν τω μεταξύ, η Ουάσινγκτον, επικεφαλής συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, επανέλαβε χθες ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Ρωσία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Άστον Κάρτερ να τους χαρακτηρίζει "θεμελιώδες σφάλμα".

Ο συνασπισμός κατά του ΙΚ αναγκάστηκε να «αλλάξει την πορεία» τουλάχιστον σε ένα από τα αεροσκάφη του πάνω από τη Συρία προκειμένου να μην πλησιάζει πολύ κοντά σε ρωσικό αεροπλάνο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Η αμερικανική κυβέρνηση μίλησε εκ νέου πολύ προσεκτικά χθες για την υπόθεση μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, όπως έχει ζητήσει η Τουρκία, πυλώνας της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι καμία απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει ληφθεί.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ενώ ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε ότι 112 στόχοι έχουν ήδη πληγεί από την έναρξη της επιχείρησης στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι χθεσινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν «σφοδρότεροι απ 'ότι συνήθως». «Για πρώτη φορά, συνοδεύονταν από μάχες στο έδαφος μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων και των ανταρτών», δήλωσε ο διευθυντής του Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Η μκο δίνει έναν απολογισμό έξι νεκρών στο Μάαρετ αλ-Νούμαν της επαρχίας Ιντλίμπ. Οι σύροι αντάρτες και οι υποστηρικτές τους στο εξωτερικό κατηγορούν τη Μόσχα ότι στοχεύει κυρίως εναντίον άλλων οργανώσεων παρά εναντίον του ΙΚ μάλλον για να υπερασπιστεί το καθεστώς παρά για να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές.

Με αυτή την αφορμή, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο ομόλογός του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε μια «ενδιαφέρουσα» ιδέα, «να ενωθούν οι προσπάθειες» του τακτικού συριακού στρατού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της μεγαλύτερης ένοπλης μετριοπαθούς οργάνωσης της αντιπολίτευσης, ενάντια στον «κοινό εχθρό», το ΙΚ.

Αλλά το Παρίσι διέψευσε αμέσως, αναφέροντας ότι ο Ολάντ «μίλησε για την αναγκαιότητα της παρουσίας της συριακής αντιπολίτευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», και όχι για μια τέτοια συμμαχία. Επιπλέον, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ζήτησε να αναληφθεί δράση ώστε να «αποτραπεί ένας ολοκληρωτικός πόλεμος» στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη χθες να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό ώστε να συντονιστεί η καταπολέμηση του ΙΚ και να καταβληθεί προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση.

Ο πόλεμος στη Συρία από τον Μάρτιο 2011 μετρά ήδη περισσότερους από 240.000 νεκρούς και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προκαλώντας σοβαρή ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση.Σύμφωνα με τη μκο Oxfam, οι διεθνείς προσπάθειες που καταβάλλονται για παροχή βοήθειας στους Σύρους αποδείχθηκαν «εντελώς ανεπαρκείς». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου