Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ αλ Ατιγιάχ, δήλωσε πως η χώρα του ίσως επέμβει, στρατιωτικά, στην Συρία, ενισχύοντας τους αντικαθεστωτικούς μαχητές .

Η ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση του Κατάρ στην Συρία μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις. Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Μόσχα. Αν και οι δηλώσεις τους είναι και πρέπει να ειδωθούν ως προπαγανδιστικές. 

Σε καμία περίπτωση το Κατάρ δεν είναι σε θέση να επέμβει στρατιωτικά στην Συρία. Αυτό που έκανε και κάνει είναι να ενισχύει τους αντικαθεστωτικούς με όπλα, εφόδια και κυρίως χρήμα.

Το Κατάρ, μαζί με την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία είναι η χώρα που ευθύνεται, εν πολλοίς, για την έκρηξη της συριακής κρίσης, με στόχο την ανατροπή του αλεβίτη Άσαντ και τη δημιουργία ενός συριακού κράτους όπου θα κυριαρχούσε το σουνιτικό στοιχείο.

Το Κατάρ και η Τουρκία αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτές και χρηματοδότες των τζιχαντιστών στην Συρία και για ένα διάστημα ήταν η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ωστόσο ούτε η Τουρκία, ούτε το Κατάρ, μπορούν να αποτολμήσουν ανοιχτή εμπλοκή στην συριακή κρίση. Το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο δι’ αμφοτέρους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου