Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του προσφυγικού από την πλευρά της Ελλάδος έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες με την Τουρκία και άσκησε σφοδρή κριτική στην Ευρώπη για την πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στο μεταναστευτικό.

Στον κ. Τσίπρα είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερώτηση που κατέθεσε μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε αρχικά την θλίψη του για τις απανωτές τραγωδίες με τους νεκρούς πρόσφυγες που έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο.

«Μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω στο Σώμα τη βαθιά μου θλίψη και απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους και την απέραντη τραγωδία που εκτυλίσσεται στις θάλασσές μας Αυτές τις μέρες τα κύματα ου Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο νεκρά παιδιά αλλά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις κυβερνήσεις της Δύσης και της ΕΕ. «Σήμερα όσοι σπείραν ανέμους θερίζουν θύελλες, οι οποίες όμως αφορούν μόνο τις χώρες υποδοχής. Θέλω να πω ότι αισθάνομαι ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας ντροπή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της. «Στην δική μου αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη για να μην περάσουν οι πρόσφυγες».

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους άνδρες του Λιμενικού για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και σημείωσε πως «πρώτιστο καθήκον μας τούτη την ώρα είναι να διασώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και να περιορίσουμε αυτή την τραγωδία».

Επίθεση σε Κουμουτσάκο και ΝΔ.Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε επίσης στον βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο και την ΝΔ για την στάση που κράτησε στο προσφυγικό απέναντι στην κυβέρνηση. «Το κόμμα σας κ. Κουμουτσάκο δεν δίστασε να χαρακτηρίζει τις ροές των μεταναστών ως ροές λαθρομεταναστών και ότι τις προκαλούσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή μας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην τελευταία σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. 

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. Πρόσθεσε, δε, πως άλλα ανέφερε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Σκληρή κριτική στην Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρώπη για την στάση που έχει δείξει μέχρι τώρα απέναντι στην διαχείριση του προσφυγικού. «Πρέπει να εξηγήσουμε το πρόβλημα καθώς πολλές χώρες νομίζουν ότι δεν τις αγγίζει και να μιλήσουμε για τα προβλήματα στην Ελλάδα. Χρειάζεται αλληλεγγύη», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Επισημάναμε ότι είναι πρώτιστη ανάγκη το πρόβλημα να το διαχειριστεί η Ευρώπη με την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα η ΕΕ κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας, αλλά αυτή την ώρα κάνει προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να οργανώνει και να συντονίζει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης.

Δηλαδή να γίνονται αυτές οι διαδικασίες, τόσο από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, όσο και από την ίδια την Τουρκία. «Οφείλουμε να πιέσουμε την Ευρώπη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η λογική των κλειστών συνόρων από χώρες της Ευρώπης σε πρόσφυγες».

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε επίσης υπέρ της παραμονής των προσφύγων στη χώρα μας όχι παραπάνω από δύο μήνες και σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να στηριχθεί η Ελλάδα από την ΕΕ με χρηματοδοτική βοήθεια. Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για επιδότηση ενοικίου σε ελληνικές οικογένειες οι οποίες θα αναλάβουν να φιλοξενήσουν προσωρινά 20.000 πρόσφυγες.

«Όχι» σε κοινές περιπολίες με Τουρκία. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε επίσης για ακόμη μαι φορά ότι δεν πρόκειται να γίνουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Στην άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών, μία σύνοδο που είχε τις χώρες του διαδρόμου των προσφυγικών ροών και τις χώρες κατάληξης, έλειπε μία κρίσιμη χώρα, η Τουρκία, γιατί δεν είχαμε τη χώρα-πόρτα που ανοίγει και μπαίνουν οι ροές στον διάδρομο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το προσφυγικό.

«Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κ. Μέρκελ να διαπραγματεύεται με την Τουρκία ως εκπρόσωπος της Ευρώπης» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Κοινές περιπολίες με τη Frontex στα ελληνικά χωρικά ύδατα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η διάσωση γιατί αυτό ορίζει το διεθνές δίκαιο. Στις ακτές όμως της Τουρκίας, θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική περιπολία».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε επίσης κριτικά τόσο στο εσωτερικό της χώρας και όσο στην Ευρώπη για τη στάση απέναντι στο προσφυγικό. «Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. 

Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει» πρόσθεσε.«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. 

Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουν!», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου