Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΩΡΑ ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Η Εθνική κυριαρχία βρίσκεται πάνω σε "τεντωμένο" σκοινί όπως προκύπτει από δηλώσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο όσον αφορά τη φύλαξη  των ελληνοτουρκικών συνόρων και την κοινή δράση Τουρκίας-Ελλάδας για τις περιπολίες.

Είναι στοιχεία που βρίσκονται σε non paper σε χέρια της ελληνικής πλευράς. Θα διαβρωθούν όπως φαίνεται οι πάγιες απόψεις της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν έμμεσα τα θέλω της Άγκυρας για τις γκρίζες ζώνες.

Στο σχέδιο δράσης της ΕΕ στην αναφορά για αντιμετώπιση των διακινητών, για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο είναι η  Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό. Οι εν λόγω ιδέες είναι σε έγγραφα και έχουν "παγώσει", παρόλα αυτά θα επανέλθουν διότι  το προσφυγικό θα μεγαλώσει εξαιτίας της κλιμάκωσης της σύρραξης στη Συρία.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει την ιδέα για κοινή περιπολία μιας που η Τουρκία φυλάσσει τα χωρικα της ύδατα καθως και περάσματα των δουλεμπόρων. Δεν αποτελεί λύση άρα η κοινή περιπολία γιατι η Frontex έχει καταγράψει τις κινήσεις αυτές, δορυφορικά και θεωρείται περίεργη ιδέα των Τούρκων η συγκεκριμένη. 

Ο Ερντογάν θέλει να ασκηθεί πίεση στην Κυπριακή δημοκρατία για τα διαπραγματευτικά κεφάλαια 15 (Ενέργεια), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια) και 31 (Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα), καθώς και για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 (Οικονομική και Νομισματική Πολιτική) που έχει μπλοκάρει η Γαλλία.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου