Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΣΥΡΙΑ-ΙΡΑΚ-ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Το ένα σοκ μετά το άλλο δέχεται η Τουρκία αφού μετά την ανακοίνωση δημιουργίας της οργάνωσης "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις", ένα συνασπισμό δυνάμεων από YPG, ΥPJ, πρώην μαχητές του FSA, Άραβες κτλ που αριθμούν 30.000 στρατό απείλησε Ρωσία και ΗΠΑ βλέποντας ότι υπάρχει κοινό σχέδιο ακρωτηριασμού της Τουρκίας μέσω της δημιουργίας Κουρδικού κράτους με εδάφη από Συρία, Ιράκ και Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία απείλησε ΗΠΑ και Ρωσία ότι δεν θα ανεχτεί οι Κούρδοι να αποκτήσουν εδαφικά κέρδη στη νοτιοδυτική Συρία σύμφωνα με δύο ανώτατους αξιωματούχους.  "Είμαστε ξεκάθαροι και δεν αστειευόμαστε" είπε Τούρκος αξιωματούχος σχετικά με την πιθανότητα να περάσουν οι Κούρδοι τον Ευφράτη και να αποκτήσουν τον έλεγχο κατά μήκος των τουρκικών συνόρων από το Ιρακινό Κουρδιστάν προς τη Μεσογειακή ακτή.

Η Τουρκία φοβάται την επέλαση της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που υποστηρίζεται από την πολιτική πτέρυγα του PYD στην Συρία κατά μήκος των 900 χλμ συνόρων θα τροφοδοτήσει τις διασπαστικές φιλοδοξίες μεταξύ των Κούρδων στα νοτιοανατολικά εδάφη της. Αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG ως μια αποτελεσματική δύναμη στη μάχη κατά του ISIS.

"Το PYD έχει έρθει πολύ κοντά με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Εμείς θεωρούμε το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση και θέλουμε όλες οι χώρες να σκεφτούν τις συνέπειες της συνεργασίας μαζί τους" είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.  Επιπλέον, η Τουρκία υποπτεύεται τη Ρωσία ότι με τις αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζει το YPG και PYD.

"Με υποστήριξη από τη Ρωσία, το PYD προσπάθεια να κατακτήσει εδάφη μεταξύ Jarablus και Azaz, πηγαίνοντας δυτικά προς τον Ευφράτη. Ποτέ δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο" τόνισε ο αξιωματούχος.  Οι αξιωματούχοι δεν είπαν παρόλ' αυτά σε τι δράσεις θα προβούν αν το YPG περάσει τον Ευφράτη... 

Η Τουρκία βομβαρδίζει το PKK στο βόρειο Ιράκ αλλά, αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας θα έρθει αντιμέτωπη σίγουρα με τα ρωσικά μαχητικά αλλά και με τα αμερικανικά σημειώνει το Reuters...  Γιατί όμως η Άγκυρα ανησυχεί τόσο; 

Το YPG ανακοίνωσε μόλις χτες ότι ένωσε τις δυνάμεις του με Άραβες αντάρτες και σχημάτισε μια νέα συμμαχία η οποία θα εξοπλιστεί από τις ΗΠΑ για (καταρχήν) επίθεση στην πρωτεύουσα του ISIS, τη Raqqa.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατηγορεί τους Κούρδους ότι θέλουν "δημογραφική αλλαγή" στη βόρεια Συρία αντικαθιστώντας αραβικές και τουρκμενικές κοινότητες. Είναι λογικό η Τουρκία να φοβάται τη δημιουργία και ανεξαρτησία ενός κουρδικού κράτους που θα κατέχει σημαντικά εδάφη από το Ιράκ, Συρία και Τουρκία!

Ταυτόχρονα κατηγορεί τους Κούρδους για εγκλήματα πολέμου προκειμένου να τους χαρακτηρίσει "τρομοκράτες" αλλά πλέον οι ΗΠΑ τους θεωρούν τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη τους στη Συρία εναντίον του ISIS. 

Η νέα αυτή συμμαχία με την ονομασία "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις" περιλαμβάνει και άλλους σχηματισμούς όπως " Συριακή Αραβική Συμμαχία", "Στρατός Ανταρτών" (πρώην μέλη του FSA).

Στόχος σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η εγκαθίδρυση "μιας δημοκρατικής Συρίας" με ελευθερία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Οι ομάδες του συνασπισμού είναι οι ακόλουθες:
- Συριακός Αραβικός Συνασπισμός
- Αντάρτες (πρώην μαχητές του FSA)
- Room volcano Euphrates Eπιχειρήσεις
- Alsnaded Δυνάμεις
- Gathers brigades island
- Ασσυριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο
- YPG
- YPJ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου