Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος καταθέτει η Κυβέρνηση την Τρίτη στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Το μήνυμα που έχει σταλεί στο Μαξίμου από τις Βρυξέλες είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση αν δεν έχουν νομοθετηθεί όλες οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει για την υλοποίηση των μέτρων που συμφωνεί με τα τεχνικά κλιμάκια.
Το νέο πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμούντα προαπαιτούμενα θα κατατεθεί κανονικά στη Βουλή και θα ψηφισθεί μέχρι την Πέμπτη, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός για ψηφοφορία εντός της εβδομάδας.

Τούτο σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί «μέχρι αύριο, έστω και τα ξημερώματα», σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, ενώ για την Τρίτη το πρωϊ προγραμματίζεται το EWGΌπως εξηγεί, «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».  

Σύμφωνα με το protothema.gr περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έλαβε θέση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να συζητηθεί με τους δανειστές το θέμα της κατάργησης του 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, παιδικού σταθμούς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. 

Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε τα ισοδύναμα τα οποία εισηγείται η ελληνική πλευρά, προκειμένου να μην ισχύσει τελικώς ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φόρος που σύμφωνα με τους δανειστές είχε προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Αρμόδια πηγή, μιλώντας για το ζήτημα του ΦΠΑ στην Παιδεία, εξηγούσε ότι η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί συμβαίνει αυτό, όταν το Σάββατο η κυβέρνηση παρουσίαζε το θέμα ως «κλεισμένο», η ίδια πηγή απάντησε: «Σας το είπα εγώ;». Σύμφωνα με πηγές, η συζήτηση για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει καταλήξει σε κοινό τόπο, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι το ισοδύναμο - δηλαδή η φορολόγηση του τζόγου - δεν θα επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα.

Και αυτό, γιατί, όπως λένε οι δανειστές, αν επιβληθεί φόρος στα τυχερά παιχνίδια, θα μειωθεί ο τζίρος. Από την ελληνική πλευρά ωστόσο εκτιμούν ότι θα συμβεί το αντίθετο, καθώς λένε ότι, σε περιόδους κρίσης, ο τζόγος αυξάνεται.

Μετά τις 16:00, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επέστρεψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αποχώρησε για λίγες ώρες το μεσημέρι. Ο κ. Τσακαλώτος θα συζητήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων», δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συζήτηση γίνεται ενώ κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι το Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη δεν θα αποφασίσει εκταμίευση της δόσης. Κι αυτό διότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ως όρο για να δοθεί η δόση της βοήθειας που προβλέπεται από το Μνημόνιο να έχουν θεσμοθετηθεί από τη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου