Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η "ΑΠΡΕΠΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗ" ΤΗΣ ΕΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Λίγο μετά την έκθεση καταπέλτη της ΕΕ για την Τουρκία - και αφού η τουρκική πλευρά απέρριψε τις επικρίσεις που περιέχονται στη φετινή έκθεση προόδου για «οπισθοδρόμηση στα θέματα δημοκρατικών ελευθεριών και δικαίου» - η  υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μπερίλ Ντεντέογλου.

Αποκάλυψε σήμερα στην εφημερίδα Χουριέτ ότι οι Βρυξέλλες έκαναν μια «απρεπή πρόταση», όπως λέει, προς την τουρκική πλευρά, συνδέοντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας», αναφέρει, «είχαμε έντονες συζητήσεις για το προσφυγικό και για το θέμα των κεφαλαίων διαπραγμάτευσης.

Δεν είχαμε στην ατζέντα των συζητήσεων ακόμη την έκθεση προόδου. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, ένα νεαρό άτομο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συνδέσει την έκθεση προόδου με το προσφυγικό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πιο ήπιο το περιεχόμενο της έκθεσης, μου είπε, αν βρεθεί λύση στο προσφυγικό.

Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θυμάμαι πόσο έντονα του απάντησα, δεδομένου ότι δεν προέρχομαι από το διπλωματικό σώμα. Αλλά περίπου του είπα, "να την εκδώσετε την έκθεση, ποιος τη φοβάται, αυτοί είμαστε αν σας αρέσει"». Σύμφωνα με την Τουρκάλα υπουργό, μετά από αυτό, το θέμα δεν αναφέρθηκε εκ νέου. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου