Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΚΡΥΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

 

Στο «άβατο» των υπογείων των Γενικών Αρχείων του Κράτους, ανάμεσα σε χιλιάδες τόμους με ντοκουμέντα για τη σύγχρονη ελληνική Ιστορία, φυλάσσονται προσεκτικά περισσότεροι από 800 φάκελοι βουλευμάτων για υποθέσεις δωσίλογων και εγκληματιών πολέμου από την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Σκονισμένοι από την πολυκαιρία, κλειστοί εδώ και πολλά χρόνια στα βαριά, μεταλλικά ερμάρια και «απαγορευμένοι» για κάθε μορφής δημοσιοποίηση, κρύβουν τα ένοχα μυστικά όχι μόνο των Γερμανών κατακτητών-δολοφόνων, αλλά και πολλών Ελλήνων, που συνεργάστηκαν μαζί τους όταν η συντριπτική πλειονότητα του λαού μας υπέφερε τα πάνδεινα από την μπότα του κατακτητή.

Το υλικό που κρύβουν οι 800 φάκελοι, με εκατοντάδες περιπτώσεις Ελλήνων που κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ή διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, είναι –όπως είναι αναμενόμενο– άγνωστο στο ευρύ κοινό. 

 Ο λόγος που τα Γενικά Αρχεία τους φυλάσσουν είναι ότι αποτελεί υποχρέωσή τους να τους θέτουν στη διάθεση της κάθε ενδιαφερόμενης υπηρεσίας σε πρώτη ζήτηση, αλλά και στο κοινό, με απαγόρευση δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των προσώπων που αφορούν όπου δεν υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίου, όπως συμβαίνει στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με επωνύμους της εποχής που συνεργάστηκαν με το κατοχικό καθεστώς, αλλά και με απλούς πολίτες που δέχτηκαν να γίνουν διερμηνείς της Βέρμαχτ και της Γκεστάπο, προδότες πατριωτών τους στα SS, σύγχρονοι «Εφιάλτες», απεχθείς ακόμα και για τις ίδιες τις οικογένειές τους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου