Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΝΕΟ-ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ

 

Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να επιδείξουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να εμποδίσουν την ποδηγέτηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας από τις δυνάμεις του εθνικισμού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να είναι κόμμα διαμαρτυρίας – ακόμη και αν δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα – και οι μηχανισμοί του, πλέον, έχουν σταματήσει να κάνουν αυτό που ήξεραν πάρα πολύ καλά: να κατεβάζουν κόσμο στο πεζοδρόμιο. Οι τελευταίες του απόπειρες - κι ενώ ήταν στην κυβέρνηση, δηλαδή το κίνημα κατά της Ευρώπης, θα έλεγε κανείς ότι τελικά στράφηκαν εναντίον του. Εύκολα ή δύσκολα, προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα, αφήνοντας εκ των πραγμάτων το χώρο της διαμαρτυρίας των πολιτών σε άλλες δυνάμεις.

Συμπτωματικά ή όχι, η επίθεση στον Κουμουτσάκο και η «αγανάκτηση για τους πολιτικούς» - διαχρονικό σύνθημα από το 2008 και μετά – προήλθε από τους χώρους της άκρας δεξιάς και του εθνικισμού. Οι πολιτικές εξελίξεις επιτρέπουν το πέρασμα των νεο-αγανακτισμένων στην άλλη πλευρά του πεζοδρομίου, γεγονός που κρύβει μεγάλους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς η αριστερή διακυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει ένα σκληρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στο εδώλιο του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που επιβάλλουν την εγρήγορση πολιτών και πολιτικών σε αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο: ο πρώτος είναι η άνεση με την οποία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε ζητήματα εθνικού ή πατριωτικού χαρακτήρα, επαναφέροντας θέσεις και απόψεις της Αριστεράς που ενδέχεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και με περίσσια επιπολαιότητα – αν όχι σκοπιμότητα - εκφράστηκε και η θέση του Νίκου Φίλη. 

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η σπουδή της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί και να ανεβάσει τους τόνους σε τέτοιες τοποθετήσεις, αλλά και να επενδύσει μικροπολιτικά σε ζητήματα εθνικού χαρακτήρα, στα οποία θεωρεί ότι έχει ηθικό πλεονέκτημα, έναντι της κυβερνώσας παράταξης. Η καταδίκη της επίθεσης στον βουλευτή της Ν.Δ. είναι σημαντική, εντούτοις, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και όχι μόνο, πρέπει να προστατεύσουν την κοινωνία και τη συνοχή της. 

Λειτουργώντας προληπτικά και με σύνεση, πρέπει να έχουν κατά νου να εμποδίσουν πριν κι όχι μετά τη συσσώρευση της κοινωνικής αντίδρασης στην απέναντι πλευρά του πεζοδρομίου.
 


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου