Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

 

Πάγια θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου είναι πως ο δρόμος για την λύση του Κυπριακού περνά από την  τη μη ύπαρξη εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο. Εγγυήτριες δυνάμεις είναι γεγονός οξύμωρο για μια ενωμένη ευρωπαϊκή χώρα.

Ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να έχει την ισχυρή θέση να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα ενάντια στην πάγια θέση της Τουρκίας η οποία δε έχει εγκαταλείψει σύμφωνα με διαρροές  από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, που μιλά πως θα πρέπει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο η  Τουρκία.

Η Τουρκία στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εγγυήτρια της ειρήνης και της ασφάλειας, αλλά έσπειρε τον όλεθρο και το θάνατο. Χρησιμοποίησε το εγγυητικό της δικαίωμα για να εισβάλει παράνομα στην Κύπρο και να προκαλέσει την διχοτόμηση του νησιού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ είναι η δημιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος.

Κανείς δεν πιστεύει πως τόσο ο Ερτογάν όσο και ο φανατικός ισλαμιστής Νταβούτογλου, άλλαξαν ξαφνικά και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των Κυπρίων και σταμάτησαν να εκφράζουν τις απαράδεκτες θέσεις τους για αποζημιώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. 

Αν θέλουμε να μιλάμε για δίκαιη και οριστική λύση του Κυπριακού τότε η κατάργηση των εγγυήσεων που προτείνει η Τουρκία θα πρέπει να είναι όρος  αδιαπραγμάτευτος στο τραπέζι των συνομιλιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου