Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

 

Ενώ στις ΗΠΑ οι αξιωματούχοι του στρατού δήλωσαν ότι αγωνίζονται περίπου 50 τρομοκρατικές ομάδες στην Αφρική, που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αποδεικνύεται ότι αγνοούν στην πραγματικότητα ποιες είναι οι οργανώσεις στον εν λόγω κατάλογο.

Η αποκάλυψη ήρθε πριν από την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, όταν νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής των αμερικανικών Ειδικών Επιχειρήσεων στη Διοίκηση Αφρικής Γενικός Ταξίαρχος Ντόναλντ Bolduc είπε ότι υπάρχουν 50 δυνητικά επικίνδυνες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

"Παρά το γεγονός ότι το ISIL είναι μια ανησυχία, το ίδιο είναι η αλ Σαμπάαμπ, ο Στρατός Αντίστασης του Κυρίου στην Κεντρική Αφρική και άλλες 43 παράνομες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή... η Boko Haram, η AQIM, και άλλες μικρές ομάδες σε αυτόν τον τομέα», είπε.

Αλλά ποιες ακριβώς ομάδες βρίσκονται στον κατάλογο εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο: το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) καθώς και η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στην Αφρική για κάποιο λόγο φαίνεται δεν είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα ονόματα αυτών των οργανώσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναγνωρίσει δέκα ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Αφρική ως απειλή, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων, Boko Haram και της αλ Σαμπάαμπ. Ακόμα, σύμφωνα με τις αρχές αμύνης, οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έδωσαν στο στρατό «νομική ή πολιτική έγκριση».

Όταν ρωτήθηκε για τον πλήρη κατάλογο των εξτρεμιστών με τους οποίους η Αμερική μάχεται από το 2003, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι τέτοιου είδους πληροφορίες θα ενισχύσουν τη δημοτικότητα των τρομοκρατικών ομάδων και θα κάνουν «σοβαρή ζημία για την εθνική ασφάλεια».

Ακόμα η μυστικότητα των δραστηριοτήτων των ΗΠΑ στην αφρικανική ήπειρο, δεν έχει οδηγήσει σε οποιαδήποτε μεγάλη επιτυχία ενάντια στην τρομοκρατία. Η Ουάσιγκτον έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες παρεμβάσεις σε κράτη της Αφρικής από το 9/11, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Λιβύη, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί.
 
Και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι προσπάθειες των ΗΠΑ όπως η άμεση χρηματοδότηση και η παροχή στρατιωτών σε αποστολές και φυλάκια στην Αφρική έχουν αυξηθεί από το 2001, αλλά το ίδιο και οι διεθνικές τρομοκρατικές ομάδες.

Η Αφρική ήταν "σχετικά ελεύθερη" από τρομοκρατικές απειλές, το 2001 και κατά τη γνώμη του Πενταγώνου έχει γίνει "θανατηφόρο και επικίνδυνο περιβάλλον όπως και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», σύμφωνα με τον Bolduc.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου