Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΤΑΣΗ ΚΙΝΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχου από το γραφείο του Αχμέτ Νταβούτογλου, ο προγραμματισμένος διαγωνισμός για την αγορά πυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς και αξίας 3,4 δισ. δολαρίων από την Κίνα, ακυρώθηκε.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως η αρχική συμφωνία έκανε λόγο για συνεργασία με την εταιρία China Precision Machinery Import and Export Corp όσον αφορά την αγορά. Τελικά όμως αποφασίστηκε η κατασκευή παρόμοιου συστήματος στην Τουρκία. Η απόφαση της Τουρκίας προκαλεί ανησυχία για το ποια είναι τα πραγματικά της κίνητρα.

Συμμαχία Ιράν-Κίνας:  Η Κίνα ανοίγοντας ένα ακόμα μέτωπο σε στρατιωτικό επίπεδο αποφάσισε την μεταφορά 10.000 στρατιωτών στο Τζιμπουτί όπου λαμβάνουν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πολεμικών ομάδων του Ιράν και της Σ. Αραβίας. Ταυτόχρονα στο ιρανικό έδαφος μεταφέρονται στρατιώτες που εγκαθίστανται σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως ξεκάθαρη δήλωση "συμπαράστασης" στο Ιράν. Ωστόσο ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν σκοπεύει να δώσει το πράσινο φως στα αμερικανικά στρατεύματα να επέμβουν στη Συρία, διότι αυτό αυτομάτως θα σημαίνει πως παραδίδει και την εδαφική κυριαρχία στην Αμερική γεγονός που θα διαταράξει τις σχέσεις του με την Ρωσία, μια χώρα που έχει δράσει καταλυτικά στην μάχη εναντίον των τρομοκρατών του ISIS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου