Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

O ΟΗΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

 

Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δραματική. Ο ΟΗΕ γνωρίζει όλο το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης  και σε πολλές περιπτώσεις μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του για τους πρόσφυγες, δίνει βοήθεια  - όχι όση σύμφωνα με τις δυνατότητες του - αντιμετωπίζοντας  τα χιλιάδες προβλήματα που προκύπτουν μέχρι σε ένα βαθμό.

Τώρα όμως προχώρησε και σε μια κίνηση που ξαφνιάζει γιατί σπάνια δίνει προειδοποιήσεις σε χώρες όταν επίκειται ένα σοβαρό πρόβλημα. Σε μια ανακοίνωσή του λοιπόν προς τις ελληνικές αρχές επισημαίνει πως ο μεγάλος αριθμός των προσφύγων στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται χωρίς στέγη και φαγητό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε εξεγέρσεις οι οποίες θα βυθίσουν το νησί της Λέσβου στο χάος.

"Πρόκειται για μια διαρκή χαοτική κατάσταση σε αυτό το ελληνικό νησί, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράσχει κατάλυμα μόνον σε μια ελάχιστη μερίδα ανθρώπων που ήδη κατακλύζουν το νησί κατά χιλιάδες", αναφέρει η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με την αναπληρώτρια διευθύντρια  της Αρμοστείας για την Ευρώπη κα  Νταϊάν Γκούντμαν να μιλά για κρίσιμο οριακό σημείο στο νησί.

Η Ευρώπη κλείνει τα σύνορα και μας αφήνει τους πρόσφυγες...Για να μην εισέρχονται οι πρόσφυγες στην Αυστρία , η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να υψώσει φράκτη στα σύνορα με Σλοβενία ενώ ο σοσιαλοδημοκράτης υπουργός Προεδρίας Γιόζεφ Οστερμάγερ, κατέστησε σαφές πως θα είναι απλώς ένας φράκτης που θα έχει στόχο να περιορίσει το σύνολο.

Από τη μεριά της η υπουργός εσωτερικών διαμηνύει πως η Ε.Ε είναι ενήμερη για αυτό το μέτρο ενώ προκαλεί εντύπωση γιατί είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιο μέτρο μεταξύ χωρών που ανήκουν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν.
Ο φράκτης θα είναι 25 χιλιομέτρων και θα κατασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως δήλωσε ο αυστριακός γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας Κόνραντ Κόγκλερ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου