Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

«ΑΓΚΑΘΙΑ» ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΜΗΕ

 

Στην Αθήνα είναι από σήμερα για μία αποστολή τεσσάρων ημερών οι επικεφαλής των θεσμών έχοντας φρέσκια την χθεσινή “εντολή” του Eurogroup για άμεση συμφωνία επί των 13 προαπαιτούμενων που θα ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, το πακέτο των 13 προαπαιτούμενων που θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση κρύβει πολλά αγκάθια: από την συμφωνία για τις αποκρατικοποιήσεις που όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ είναι ακόμη θολή ακόμη και για το ποσό των 50 δισ. ευρώ, έως το πακέτο των κόκκινων δανείων που θα οριστικοποιηθεί φέτος, τον ΑΔΜΗΕ και το μισθολόγιο για το δημόσιο.

Τα χρονικά περιθώρια αυτή τη φορά είναι ιδιαίτερα στενά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν την Παρασκευή από την Αθήνα, καθώς την Δευτέρα θα μετέχουν σε συνέδριο για την Ελλάδα που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ και θα παρουσιάσουν την κατάσταση της οικονομίας, μαζί με εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών.

Όσο για τα 13 προαπαιτούμενα, χθες στο Eurogroup οι θεσμοί έκαναν σαφές ότι θέλουν συμφωνία έως τα μέσα του μήνα, ενώ πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι επιθυμητό είναι να ψηφισθούν/ολοκληρωθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το 1 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμο για τον Δεκέμβριο μετά από παράταση ενός μηνός που δόθηκε στις 23/11 και μετά πιθανότατα “αποσυνδέεται” από τα 13 προαπαιτούμενα και εντάσσεται στο πακέτο της 1ης αξιολόγησης.

Το ταμείο των 50 δισ. ευρώ.Μεγάλος άγνωστος “Χ” προς διαπραγμάτευση παραμένει το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρώσει το νέο υπερταμείο που είχε αρχικό λογαριασμό 50 δισ. ευρώ. Χθες στην συνέντευξη τύπου των επιτελών του Eurogroup υπήρξε μία “ασάφεια” για το τελικό ύψος κεφαλαίων του ταμείου.

Τέθηκε το θέμα σύνδεσης του ποσού με το ύψος των τελικών αναγκών για τις τράπεζες. Αυτό που έγινε σαφές είναι ότι δεν είναι δεδομένο ότι η πολύ μικρότερη ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (για λιγότερο από 5,5 δισ. ευρώ έναντι 25 δισ. ευρώ έκαναν λόγο χθες οι θεσμοί) θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση του στόχου του ταμείου.

Τα προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ.Στη λίστα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ περιέχονται οι διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια, η εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου που πρόσφατα θεσπίστηκε, οι νέοι κανόνες της ΤτΕ για τα κριτήρια αξιολόγησης της οικονομικής δυνατότητας του δανειολήπτη και οι κανόνες επιλογής και αξιολόγησης της διοίκησης των τραπεζών μέσω του ΤΧΣ.

Επίσης περιέχεται το πλαίσιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέσω ομάδας δράσης που θα ετοιμάσει τις σχετικές προτάσεις, το νέο χωροταξικό πλαίσιο, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο, νέα αποτίμηση για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με επίκεντρο τα καύσιμα και τα αναψυκτικά, σαφές χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής ειδικά στα καύσιμα και στις τριγωνικές συναλλαγές ΦΠΑ, δευτερογενής νομοθεσία για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και στις διαγνωστικές εξετάσεις και η εφαρμογή του Νόμου για το ΕΣΠΑ με τη λήψη όλων των αναγκαίων αποφάσεων για την εξάλειψη των καθυστερήσεων.

Το ασφαλιστικό.Στην ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι χθες “οι θεσμοί και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδης Τσακαλάκος, ενημέρωσα για την εξέλιξη της υλοποίηση του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα” και πλέον “αναμένει από τις ελληνικές αρχές την ταχύτατη εφαρμογή των νομοθεσιών που θα αφορούν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων”.

“Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να τα υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατόν”, σημείωσε ο Dijsselbloem χθες για τα προαπαιτούμενα. “Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να εστιάσουμε στη συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις που είναι ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν αρχές του επόμενου έτους” ανέφερε.

Και σημείωσε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοιχτή μεταρρύθμιση, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα και είναι στην ατζέντα για τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, έχει ήδη οριστεί συνάντηση των θεσμών με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κατρούγκαλο για την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να νομοθετήσει μονομερώς εντός του 2015, αλλά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες να κάνει λόγο επίσης για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Χθές ο ΥΠΟΙΚ πριν την υπουργική σύνοδο είχε ραντεβού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, ενώ στις δηλώσεις τους κατά την είσοδό τους στην σύνοδο του Eurogroup οι αξιωματούχοι της ΕΕ σκιαγραφούσαν τα μεγάλα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Και σε αυτά, δεν περιλαμβάνονται μόνο τα 13 προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ, αλλά και η μεγάλη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση με το μεγάλο μέτωπο για το ασφαλιστικό.

Λεφτά έως τον Φεβρουάριο.Πάντως, πηγές των θεσμών θεωρούν δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ σε τόσο λίγο χρόνο. 

Το ποσό δεν είναι πάντως ταμειακά αναγκαίο έως τον Φεβρουάριο αν και η νέα χρονοκαθυστέρηση των δόσεων προκαλεί παρενέργειες όπως παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του το Σάββατο στη Βουλή. Φάνηκε η πολύ αργή διαδικασία αποπληρωμής που συνδέεται με την –νέα– χρονοκαθυστέρηση των δόσεων (όπως άλλωστε συνέβαινε και με τα προηγούμενα μνημόνια/δάνεια).

“Τον Αύγουστο δόθηκαν 500 εκατομμύρια για αυτόν τον σκοπό (οφειλές κράτους προς ιδιώτες ύψους 5,9 δισ. ευρώ) και από την τελευταία δόση των 2 δισ., 400 εκατομμύρια” επισήμανε ο Πρωθυπουργός. Η δανειακή σύμβαση προέβλεπε μεν αποπληρωμή 500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, αλλά από τα 2 δισ. ευρώ που θα έρχονταν τον Σεπτέμβριο προέβλεπε 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης είχαν προγραμματιστεί αποπληρωμές 800 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ που θα ερχόταν κανονικά τον Οκτώβριο και τελεί υπό διαπραγμάτευση, αλλά και ακόμη 1 δισ. ευρώ τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο μέσα από το πακέτο των 5,7 δισ. ευρώ που πλέον οδεύει για το 2016 μαζί με την αξιολόγηση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου