Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

«ΠΡΟΔΟΤΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΣΑΡΙΝ ΣΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ»

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε σήμερα «προδότη» έναν βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερέν Ερντέμ, ο οποίος τη Δευτέρα κατήγγειλε, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, ότι η τουρκική κυβέρνηση διευκόλυνε την απόκτηση του άκρως τοξικού αερίου σαρίν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Xαλιφάτου στη Συρία.

Ο Ερντέμ υποστήριξε πως συστατικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή του σαρίν στάλθηκαν σε εργαστήρια του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία μέσω Τουρκίας το 2014 και η Άγκυρα δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει την μεταφορά αυτή.

Πρόσθεσε πως υπάρχουν αποδείξεις για εμπλοκή στην υπόθεση του κρατικού ομίλου Mechanical and Chemical Industry Corporation, που παράγει χημικά όπλα για τον τουρκικό στρατό.«Ο κατάλογος των προδοτών απαρτίζεται από εκείνους που σε συνεντεύξεις σε ξένα τηλεοπτικά κανάλια κατηγορούν το ίδιο τους το κράτος ότι πουλά χημικά όπλα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Ικόνιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερέν Ερντέμ κατέθεσε ερώτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο ζητώντας από την κυβέρνηση να τον ενημερώσει γιατί τερματίσθηκε απότομα έρευνα, η οποία αποκάλυψε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ Τούρκων πολιτών και εκπροσώπων του Ισλαμικού Κράτους, σχετικά με παραδόσεις χημικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου σαρίν.

Οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει σε εφόδους και συνέλαβαν 13 υπόπτους στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, αλλά αργότερα όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, με την αποστολή του φορτίου να γίνεται αμέσως μετά, ισχυρίσθηκε ο Ερντέμ. Κατηγόρησε δε στην συνέντευξη του την τουρκική κυβέρνηση για πιθανή συγκάλυψη και αποτυχία διερεύνησης της μεταφοράς των ύποπτων φορτίων στη Συρία.

Χθες, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet ανέφερε πως η εισαγγελία της Άγκυρας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας σε βάρος του βουλευτή, κατόπιν μήνυσης ενός κατοίκου της Μαλάτιας, που ζητά να συλληφθεί ο Ερντέμ με την κατηγορία της προδοσίας.



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου