Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

 

Υπέρ της διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο τάσσεται ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, σε εφ” όλης της ύλης συνέντευξή του σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, «φωτογραφίζοντας» τις αποζημιώσεις και την ανταλλαγή περιουσιών ως τη διέξοδο στην περιουσιακή πτυχή του Κυπριακού ζητήματος.

Ο Ακιντζί έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη «διζωνικότητα», ενώ τόνισε ότι εφ” όσον επιτευχθεί συμφωνία στο περιουσιακό ζήτημα – για τον καθορισμό των κριτηρίων του οποίου ζήτησε τη συνδρομή «ξένων εμπειρογνωμόνων» – θα ακολουθήσει ευθύς αμέσως το εδαφικό.

Κατά την άποψη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, οι αποζημιώσεις περιουσιών θα ανέλθουν σε περίπου 25-30 δισ. ευρώ, κόστος στο οποίο άφησε να εννοηθεί ότι θα συμβάλλει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Ο Ακιντζί θέλει διεθνή διάσκεψη μεταξύ των τριών εγγυητριών δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων για τη συζήτηση του ζητημάτων των εγγυήσεων, τις οποίες ζητάει να παραμείνουν ως έχουν «λόγω των ευαισθησιών του λαού» του.

Ο ίδιος απορρίπτει κάθε συζήτηση περί αναλογίας Ελληνοκυπρίων και (γηγενών) Τουρκοκυπρίων, αρνούμενος ζητήματα που σχετίζονται με τους Τούρκους εποίκους στα Κατεχόμενα. Επιμένει σε εκ περιτροπής προεδρία, ενώ αναφέρθηκε και «στη σημασία της σταθμισμένης ψήφου».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου