Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Πολλά γράφονται και ακούγονται για την επόμενη μέρα των τραπεζών, ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Η πραγματικότητα είναι ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατάφεραν να βγουν ενισχυμένες κεφαλαιακά και να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια σε μια όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή περίοδο.

Αυτό πιστώνεται σίγουρα στις διοικήσεις, που σε μεγάλο βαθμό υπήρξαν άγκυρα εμπιστοσύνης για όσους έβαλαν τα κεφάλαιά τους. Ειδικά η Εθνική Τράπεζα έκανε κάτι που καμιά άλλη τράπεζα δεν έκανε. Απευθύνθηκε όχι μόνο στα ξένα επενδυτικά funds, αλλά και στο Ελληνικό επενδυτικό κοινό. Ήταν η μόνη τράπεζα που έδωσε τη δυνατότητα και στον Έλληνα επενδυτικό μικροκαταθέτη και μικροαποτεμιευτή να βάλει χρήματα στην αύξηση κεφαλαίου.

Το ρίσκο που πήρε η διοίκηση Κατσέλη – Φραγκιαδάκη ήταν μεγάλο, αλλά το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Πάνω από 30 χιλιάδες νοικοκυριά συμμετείχαν στη δημόσια προσφορά της τράπεζας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στη διοίκηση, όσο και σε έναν ιστορικό τραπεζικό όμιλο που έχει συνδεθεί με τα μεγάλα οικονομικά γεγονότα της χώρας.

Πλέον το βάρος της ευθύνης της διοίκησης της Εθνικής είναι μεγάλο. Ο μέτοχος, από το μεγάλο θεσμικό επενδυτή έως τον μικρομέτοχο, περιμένει να δει ότι τα χρήματα που τους εμπιστεύθηκε θα πιάσουν τόπο και θα αποφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Η ευθύνη της διοίκησης, επομένως, είναι πολύ σύντομα να παρουσιάσει τη στρατηγική της και να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα στηρίξει την Ελληνική οικονομία και την πολυπόθητη ανάπτυξη. Το δίδυμο Κατσέλη – Φραγκιαδάκη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό.

Η Πρόεδρος Λ. Κατσέλη, από τη θητεία της στα υπουργεία πρωτοστάτησε στην προώθηση σημαντικών αναπτυξιακών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το Jeremie, το Jessica, το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας κ.α., ενώ η διεθνής της εμπειρία και διασυνδέσεις στο εξωτερικό έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την εξωστρέφεια και το προφίλ της τράπεζας.

Από την άλλη, ο Διευθύνων Σύμβουλος Λ. Φραγκιαδάκης, άριστος γνώστης της λειτουργίας των κεφαλαιαγορών και χρηματαγορών, αποτελεί εχέγγυο ότι οι επιλογές της τράπεζας θα γίνουν με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινδύνου και απόδοσης, με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της, αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.

Η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε, αλλά το στοίχημα είναι η επόμενη μέρα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου