Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΜΕΣΑ

 

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού από την Χίο.«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα.

 Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω πως καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Σε λίγο θα επισκεφθώ και τη Λέρο.

 Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. 

 Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.

Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

 Και τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα.

Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ.

Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει.  Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι τα νησιά μας έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη, ιστορικά, συγκυρία. Να παίρνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης, θα έλεγα της ανθρωπότητας, διότι βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς ροές, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις τοπικές αρχές, τους απλούς πολίτες, τον λαό των νησιών μας, τους νησιώτες μας, βεβαίως και το Λιμενικό που σώζει καθημερινά εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο. Ένα Αιγαίο που δεν θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα είναι ένας υγρός τάφος, αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνει θάλασσα συνεργασίας, ειρήνης και αλληλεγγύης.

Στη Λέρο, ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε τρία σημεία:

1.το χώρο του ψυχιατρείου όπου κατασκευάζεται το hotspot,
2.το σημερινό καταυλισμό, και
3.το χώρο του παλιού ΠΙΚΠΑ όπου ανακαινίζεται το κτήριο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του νησιού αλλά και τους πρόσφυγες!

Όπως του τόνισε ο δήμαρχος του νησιού είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκέπτεται το νησί! Ο Δήμαρχος και η τοπική κοινωνία  διαμήνυσαν στον ΠΘ πως δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη δημιουργία του hotspot, ενώ επεσήμαναν στον Πρωθυπουργό ότι το νησί έχει φιλοξενήσει κατά περιόδους πολιτικούς εξόριστους, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, και σήμερα πρόσφυγες.

Η αλληλεγγύη της Ευρώπης χτίζεται σ αυτά τα νησιά της Ελλάδας!Στη Χίο, ο Πρωθυπουργός πήγε στον καταυλισμό που βρίσκεται το εργοστάσιο της ΒΙΑΛ και είδε τις εγκαταστάσεις για το hotspot της Χίου. Το εργοστάσιο ανακαινίζεται, ενώ έχουν τοποθετηθεί και σπιτάκια.

Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές (Δήμαρχος, Μητροπολίτης κλπ.) καθώς και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ,Ν. Μυταράκης. Φυσικά και στα δυο νησιά ήταν παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (πλην του Δ. Γάκη που είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αθήνα) καθώς και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να μιλήσουν με τον Πρόεδρο.

Οι φωτογραφίες selfie ήταν  στην ημερήσια διάταξη από κατοίκους, εργαζόμενους στα hotspot αλλά και άνδρες του Μηχανικού που βοηθούν στην δημιουργία των hotspot. Ο Δήμαρχος Λέρου προσέφερε στον Α. Τσίπρα τοπικά προϊόντα και βιβλία με την ιστορία του νησιού. Του έδωσε, όμως, και ένα φάκελο που κίνησε την περιέργεια όλων των παρευρισκόμενων.

Περιείχε τα αιτήματα τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού – γνωστά και ως αντισταθμιστικά οφέλη! Ο Πρωθυπουργός το σχολίασε λέγοντας "τι είναι αυτό; η λυπητερή";". Για να του απαντήσει ο δήμαρχος προκειμένου να μην παρεξηγηθεί ότι  είναι τα αιτήματα των κατοίκων του νησιού!


 



 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου