Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

30.000 ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ

 

Περίπου 30.000 τζιχαντιστές μάχονται αυτή τη στιγμή με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο.Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Στίβεν Ουόρεν την Τετάρτη. 

Βεβαίως να αναφέρουμε εδώ, ότι και στο παρελθόν οι δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν υπολογιστεί σε αυτά τα νούμερα, αλλά τελικά αποδείχτηκαν μεγαλύτερες.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι η πρώην Αλ Κάιντα του Ιράκ.

Ως τζιχαντιστική οργάνωση, με το όνομα Οργανισμός για τον Μονοθεϊσμό και την Τζιχάντ (Jama’at al-Tawhid wal-Jihad) ιδρύθηκε το 1999.

Τον Οκτώβριο του 2004 έγινε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ (με πλήρες όνομα Tanzim Qaidat al-Jihad fi Bilad al-Rafidayn).

Στις 13 Οκτωβρίου του 2006, ως Αλ Κάιντα, διακήρυξε την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στο δυτικό Ιράκ.

Στις 8 Απριλίου 2013 εισήλθε στον πόλεμο της Συρίας και στις 3 Φεβρουαρίου του 2014 διασπάστηκε από την Αλ Κάιντα γινόμενο ανεξάρτητη διεθνής τρομοκρατική οργάνωση, φιλοδοξώντας να πάρει τη θέση της Αλ Κάιντα ως ηγέτιδας δύναμης μεταξύ των τζιχαντιστών.

Στις 29 Ιουνίου του 2014, και ενώ είχε εισβάλει πίσω στο Ιράκ καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Μεσοποταμίας, που κατοικείται από σουνίτες μουσουλμάνους και παραδοσιακά ήταν ο χώρος δράσης της οργάνωσης, ανακήρυξε την ίδρυση χαλιφάτου.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει εδάφη εκτός από τη Συρία και το Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο (Σινά), στην Αλγερία, στη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στην Ινδία, στη Νιγηρία και πλέον προσπαθεί να εδραιωθεί στον ρωσικό βόρειο Καύκασο και στις Φιλιππίνες.

Πυρήνες της οργάνωσης υπάρχουν και στην Ινδονησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου